#secretstory

Povestea coifului de aur de la Coțofenești. A fost găsit de copii care pășteau vacile și transformat în adăpătoare pentru găini

Povestea coifului de aur de la Coțofenești. A fost găsit de copii care pășteau vacile și transformat în adăpătoare pentru găini

Povestea coifului de aur de la Coțofenești. O piesă de tezaur din aur, are o poveste plină de peripeții, fiind găsit în urmă cu aproape 100 de ani de un copil.

Piesa de muzeu a fost găsită în jurul anului 1927 de către copii din satul Poiana, județul Prahova.

Povestea coifului de aur de la Coțofenești. Copiii au crezut că au găsit o căciulă

Aceștia pășteau vitele pe un deal care domină valea râului Slănic. Copiii au crezut inițial că au găsit o „căciulă” și au adus-o acasă, în curtea familiei Simion. „Copiii au găsit o «căciulă», aşa au şi declarat, şi au pus-o rând pe rând în cap şi au adus-o acasă, în curtea familiei Simion.

Coiful a fost găsit de unul din copiii acestei familii, care se numea Traian”, spunea Ernest Târnoveanu, în anul 2020, la o emisiune la TVR.

Coiful dacic, folosit pentru a bea apă găinile În curtea familiei Simion, coiful dacic a avut diverse întrebuințări neobișnuite. A fost folosit ca adăpătoare pentru găini și chiar aruncat pe acoperișul unui coteț. Familia nu și-a dat seama că obiectul era din aur, din cauza culorii sale neobișnuite datorată conținutului ridicat de argint.

„Apoi, coiful distrus, împreună cu câteva bucăţi, a fost prezentat de tatăl lui Traian Simion unui fost camarad de arme din Primul Război Mondial, un negustor destul de cunoscut în anii ’20 la Ploieşti, Jean Marinescu”, a povestit directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Care a fost drumul coifului dacic din aur

Ulterior, coiful a ajuns în posesia lui Jean Marinescu, un negustor din Ploiești, care l-a cumpărat cu 30.000 de lei de la familia copilului. Suma era considerabilă pentru acea vreme, având în vedere că o familie nu câștiga mai mult de 1.000-1.200 de lei pe an.

Marinescu a prezentat coiful la Ministerul Artelor, unde a fost recunoscut ca o descoperire extraordinară.

Directorul de cabinet, Ion Marin Sadoveanu, a fost uimit de această piesă unică. „(…) era o minune, un coif cum nu văzuse nimenea până atunci, nu numai dintre profani, dar nici dintre specialişti. Lui Ion Marin Sadoveanu i s-au tăiat picioarele, nu i-a venit să-şi creadă ochilor”, mai spune directorul muzeului.

 Controverse politice cu coiful de la Coțofenești

Inițial lăudat pentru gestul său, de a dona coiful Muzeul Naţional de Antichităţi, Marinescu a devenit ulterior victima unor atacuri politice.

„Peste câteva săptămâni, guvernul liberal a căzut şi a venit un alt guvern naţional-ţărănesc. Domnul Marinescu probabil că era un simpatizant sau un membru al Partidului Liberal şi presa guvernamentală, de data aceasta ţărănistă, l-a declarat un ticălos, un nemernic, care vrea să se îmbogățească pe seama banului public şi, mă rog, l-au terfelit în fel şi chip”, adaugă arheologul Ernest Oberlander-Târnoveanu.

În ciuda tuturor acestor peripeții, coiful de la Coțofenești a supraviețuit și a ajuns în patrimoniul statului român, reprezentând una dintre cele mai valoroase piese ale tezaurului național.

Coiful dacic din aur de la Coțofenești, furat de la un muzeu din Olanda O explozie a avut loc la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde se află și tezaurul dacic românesc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 24-25 ianuarie, și au fost furate patru piese din expoziție: trei brățări dacice și coiful dacic de la Coțofenești. Totul s-a petrecut în trei minute.

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele