LIFESTYLE

Rețetă varză a la Cluj. Se mai numesc și sarmale împrăștiate

Rețetă varză a la Cluj. Se mai numesc și sarmale împrăștiate
www.static.playtech.ro

Această rețetă de varză a la Cluj mai este cunoscută și sub numele de sarmale împrăștiate. Cu siguranță este delicioasă și se face foarte rapid, fără a pierde prea mult timp în bucătărie.

Nu cred că există persoană care să nu fi auzit de preparatul aceasta absolut delicios. Este perfect atunci când nu aveți timp sau nu știți să face sarmale. Sunt cam aceleași ingrediente, doar că le așezați într-o tavă și a gustul faimoaselor sarmale. Deci nu mai trebuie să vă faceți griji și puteți mânca ori de câte ori vi se face poftă. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși pe placul tău, dar și a celor din jur. Spor la treabă!

Rețetă varză a la Cluj

Ingrediente

  • două kilograme de varză murată (pot fi chiar două verze potrivite)
  • un kilogram de carne tocată
  • sare după gust
  • piper după gust
  • o lingură de boia dulce sau picantă (depinde de preferințe, puteți să le combinați)
  • 200 grame de orez
  • o legătură de pătrunjel
  • o legătură de mărar
  • trei cepe mai mari
  • o lingură jumătate de untură de porc
  • o linguri de cimbru uscat
  • 200 ml de bulion de roșii
  • trei frunze de foi de dafin
  • smântână mai grasă
  • 200 de grame de șuncă afumată, ciolan afumat sau cârnați afumați (puteți să puneți câte puțin din fiecare)

Mod de preparare

Pentru început se începe pregătirea verzei. Se spală în două ape foarte bine, se scurge într-o sită. Nu se lasă așa, ci se toacă în fășii nici prea mari, dar nici prea mici. Într-o cratiță se pune o lingură de untură, se lasă să se topească, iar apoi turnați varza murată. Se călește cam 15 minute, timp în care se mai amestecă din când în când, pentru a nu se prinde.

În tot acest timp, tocați carnea la mașina de tocat și tăiați mărunt cepele. Într-o tigaie puneți jumătate de lingură de untură și adăugați ceapa. Nu uitați să puneți un praf de sare imediat cum ați pus-o pe foc. Neapărat focul să fie la mic, pentru a nu se arde. Ea trebuie doar să se înmoaie puțin. Apoi, adăugați peste și carnea tocată, amestecând foarte bine. Lăsați pe foc în jur de 10 minute. Amestecați continuu, un lucru foarte important.

E momentul perfect de a pune sare, piper, pătrunjel, mărar, boia dulce sau picantă, dar și cimbru uscat. Să gustați și varza să vedeți cât de sărată este sau nu pentru a ști cam câtă sare să puneți. Există riscul de a ieși preparatul mult prea sărat și nu e bine.

Se amestecă totul foarte bine și se lasă deoparte. Într-o altă crăticioară fierbeți cam în jur de 6 minute orezul. Scurgeți de apă bine apoi. Se unge o tavă mai înaltă cu puțină untură, se așază varza și se întinde uniform. Deasupra puneți jumătate din cantitatea de orez. Apoi, urmează carnea tocată, pe care nu o veți pune pe toată, ci doar jumătate. Continuați în așa fel cu încă un strat din fiecare.

La final, adăugați afumătura, foile de dafin și bulionul. Nu uitați să adăugați și smântână deasupra. Transferați la cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute. Cel mai bine e să verificați dacă este gata. O puteți servi cu smântână, mămăligă și ardei iute. Poftă bună!

 

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele