Această rețetă de varză murată călită cu ciolan este de-a dreptul minunată. Mai mult decât atât, este perfectă pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Se face foarte ușor, deși poate ar părea greu. Nu implică pentru multă bătaie de cap și asta se datorează gradului scăzut de dificultate. De asemenea, puteți îi puteți implica și pe cei mici să vă ajute în bucătărie. Ar fi o activitate ideală pentru familie.
Este potrivită, mai ales, în sezonul rece, când nu mai puteți face atât de multe afară precum vara. Mie, personal, îmi place enorm de mult acest fel de mâncare. Îmi aduce aminte de copilărie, când bunica ne pregătea cu atâta dragoste, iar noi abia așteptam rezultat finit. La fel ca și faimoasa fasole de 1 Decembrie, este și acest preparat. Tradițional românesc, adorat de majoritatea persoanelor. Așadar, plin de arome: sărat, acrișor, afumat etc. Ce să mai…Un adevărat ospăț într-o zi atât de importantă pentru noi, românii!
Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși conform așteptărilor tale, dar și a celor din jur. Spor la treabă!
Ingrediente
Bine ar fi să folosiți un ciolan afumat, dar să fie mai crud. Va da alt gust mâncării. Pentru început, pune la fiert într-o oală încăpătoare. Posibil să se formeze spumă, ia-o cu ajutorul unei spumiere. Mare grijă la varză! Dacă o luați din comerț și nu numai, este nevoie să o probați. Există posibilitatea de a fi prea sărată. Dacă e așa, atunci o lăsați cam o oră în apă rece să mai elimine din sare.
Între timp, curățați și spălați legumele. Ceapa o veți tăia solzișori, morcovul în rondele, iar ardeii fie în cubulețe, fie fideluță. Într-o tigaie, puneți untura la încins. Când s-a topit, adăugați ceapa și amestecați. Când s-a înmuiat, adăugați morcovii și amestecați.
După aproximativ două minute, puneți varza tocată și ardeiul. Amestecați și adăugați piperul măcinat și boabe, sau doar de un fel. După circa cinci minute, adăugați și sucul de roșii. Amestecați. Multe persoane obișnuiesc să stoarcă varza de zeamă, dar eu consider că nu e neapărat nevoie. Când s-au mai înmuiat, atunci pregătiți o tavă mai lată și mai înaltă.
Puneți varza călită în ea, crenguțele de cimbru uscat, iar în mijloc adăugați ciolanul frumos și bine fiert. Turnați până la nivelul verzei apă, dar din cea în care a fiert ciolanul. Transferați la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute până se rumenesc bine, iar apa se evaporă. Se servește cu mămăligă și cu ardei iute murat sau proaspăt. Poftă bună!