Spunem sau nu ”La mulți ani de 15 august”, de Sfânta Maria? În această sfântă zi, toată suflarea creștină respectă obiceiurile și tradițiile de Sfânta Maria, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox și ca mai importantă sărbătoare a verii.
Potrivit datelor oficiale peste 2 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Ce facem, însă? Spunem sau nu „La mulți ani” pe 15 august.
Fie că vorbim despre dileme izvorâte din credințe populare, fie că sunt susținute sau născute cu aportul religiei, deseori, în preajma datei de 15 august, de Sfânta Maria, se naște întrebarea: Spunem sau nu „La mulți ani”?
Un răspuns definitiv este imposibil de oferit și subiectul a stârnit controverse și certuri. Trebuie spus însă că sunt preoți care au ieșit public și au spus că ”Adormirea Maicii Domnului” înseamnă mutarea ei cu trupul la ceruri, adică învierea ei, astfel că avem motive de bucurie și putem spune liniștiți ”La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie.
Pe de altă parte, preotul Eugen Tănăsescu spune că la onomastica este sărbătorit sfântul respectiv, nu aceia botezati după el:
”Facem o greșeală enormă – dăm sfântul la o parte și ne serbăm noi așezându-ne în locul lui. Să nu cădem în această ispită! Noi trebuie să cinstim numele sfântului prin fapte. Dacă facem fapte bune, vom fi împreună cu el. Sfinții ne iubesc pe toți, mai ales dacă le purtăm numele.””, a spus preotul, potrivit www.credinta-ortodoxa.com.
De aceeași părere este Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Țăranului Român, în satul tradițional nu se sărbătorește ziua celor care poartă numele de Maria sau Marin. Totuși, completează specialista, tradiționala urare „La mulți ani!” este des întâlnită în orașe.
„Este important de știut că nu există un specific zonal, cert este ca în satul tradițional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august. A-i spune cuiva «La mulți ani!» de onomastică nu este greșit, chiar dacă vorbim aici de o sărbătoare precum Adormirea Maicii Domnului.
Faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie și nu pe 15 august este strict o opțiune personală, la graniță cu superstiția, sunt rămășițe din popor”
”Spunem «La mulți ani!» cu orice ocazie, nu are de ce să strice. Este o urare polifuncțională, așa cum atunci când ciocnim un pahar avem obiceiul să spunem „Sanătate!”, „La mulți ani!” nu supară niciodată”, a conchis etonologul loana Popescu.