LIFESTYLE

Top 5 preparate pe care să le încerci în Olanda

Top 5 preparate pe care să le încerci în Olanda
www.koopmans.com

Sunt numeroase preparate pe care să le încerci în Olanda. Multe dintre ele vor fi pe gustul tuturor, cu siguranță. Aromele proaspete și fresh vor forma un adevărat curcubeu pe cerul gurii.

Dacă nu ați ajuns încă în Olanda, trebuie neapărat să o faceți. Ar fi păcat să nu o vizitați măcar o dată în viață și mai ales să gustați din preparatele faimoase ale lor. Mai mult decât atât, este una dintre țările care sunt vestite pentru gastronomie, dar și pentru lalele.

Că tot vorbim despre latură gastronomică, putem spune că se îmbină foarte multe gusturi tradiționale nord-europene cu aromele din lumea întreagă. Se folosesc fel și fel de condimente, dar și multe altele. C e-i drept, la final gustul e pe măsura așteptărilor fiecăruia dintre noi.

Preparate pe care să le încerci în Olanda

Appeltaart

Clar ne putem da seama încă din denumire ce ar putea să însemne. Ei bine, da, e o tartă cu mere, foarte faimoasă aici în această țară. Este ceva ce trebuie să gustați neapărat dacă veniți aici. Reprezintă un desert care se face încă din Evul Mediu și a făcut parte din cultura lor.

Puteți foarte ușor să încercați să faceți și acasă, după cum bine ar spune mulți dintre noi, însă vă garantez că nu vă va ieși precum celor de aici. Merele sunt feliate și nu tăiate în cubulețe așa cum mai obișnuim noi să facem în diverse dulciuri de casă. Mai mult decât atât, sunt acoperite cu aluat de patiserie și servite cu frișcă.

Da, și frișca are rolul ei, nu e pusă doar pentru design. Va aduce un gust aparte desertului nostru despre care vorbim. Alături de tartă, puteți servi și un ceai sau o cafea, depinde de preferințele fiecăruia.

Stamppot

La fel ca și cei care locuiesc în restul Europei de Nord, olandezii adoră cartofii și nu ratează nicio ocazie pentru a-i pregăti. Multe dintre mâncărurile lor se bazează pe așa ceva. Acum să vedem în ce constă acest stamppot. Este un piure de cartofi amestecat cu una sau două legume de sezon. Bineînțeles totul este zdrobit și făcut un piure mai colorat decât ne-am obișnuit noi. Deasupra acestuia se pune slănina sau se mai pun și cârnați. Ulterior, acoperit cu brânză.

Sate

Este un sos de arahide mai picant, pentru iubitorii acestui gust. De obicei este turnat peste kebab de pui sau de porc. Se mai poate pune peste cartofi sau carne la grătar simplă. Alături de orez sau salată mai are un gust extraordinar de bun.

Bitterballem

Sunt ca niște chifteluțe din carne tocată mărunt de vită, care se amestecă cu mai multe condimente. Se dau prin pesmet, iar apoi se prăjesc.

Kaas

Este un fel de brânză, apreciată de olandezi. O mănâncă fie dimineață alături de legume sau servită pe post de gustare în timpul zilei.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele
Parteneri