LIFESTYLE

Trei povești minunate de Crăciun pe care să le spui copiilor

Trei povești minunate de Crăciun pe care să le spui copiilor

Magia Crăciunului se trăiește în familie. Iată trei povești minunate de Crăciun pe care să le spui copiilor, în serile liniștite, sub bradul împodobit.

Spune-le copiilor povești din care ora avea de învătat numai lucruri frumoase, cum ar fi: bucuria de a darui si de a primi, de a avea alaturi familia, compasiunea fata de cei aflati in dificultate sau care este adevarata semnificatie a Craciunului.

Trei povești minunate de Crăciun pe care să le spui copiilor. 1. „Elfii si cizmarul”

Este o minunata poveste despre miracolele ce se pot infaptui de Craciun, scrisa de Fratii Grimm si aparuta pentru prima data intr-o colectie de basme din 1812.

Protagonistii povestii sunt un cizmar si sotia sa, care erau atat de saraci incat nu-si mai permiteau sa cumpere materiale decat pentru o singura pereche de pantofi. Cizmarul a inceput sa lucreze la ea si sa se gandeasca la cum vor arata la sfarsit.

Dar intr-o noapte din preajma Craciunului, un lucru minunat s-a intamplat: cineva s-a furisat in atelierul sau si a terminat de confectionat pantofii. Multumita acestui ajutor, cizmarul a putut sa-si vanda mai repede pantofii si sa obtina dublul pretului obisnuit. Si-a putut cumpara astfel materiale pentru inca doua perechi.

A lucrat si la schitele pentru urmatorii pantofi si le-a lasat noaptea pe masa din atelier. A doua zi de dimineata, cizmarul a descoperit iar, cu uimire, ca noii pantofi erau finalizati si ca a primit pe ei bani cat sa-i ajunga pentru pielea necesara pentru inca patru perechi. Acest fapt neobisnuit s-a mai petrecut si in alte nopti.

Darurile

Cizmarul si sotia lui au devenit bogati. Cu toate acestea, femeia i-a spus sotului ei ca trebuie sa afle cine se afla in spatele acestor minuni, pentru a-i putea multumi. Intr-una din nopti, au ramas la panda si au vazut cum noua spiridusi s-au furisat in atelierul lor si s-au apucat sa confectioneze pantofi. Catre zori, acestia au disparut dintr-o data.

Sotia cizmarului s-a hotarat sa le confectioneze elfilor, drept rasplata, hainute noi si pantofi. Le-a pregatit cu multa grija si le-a lasat pe masa din atelier. Spiridusii au revenit, au luat hainutele si le-au lasat celor doi mai multe randuri de haine noi. Dupa aceea au disparut foarte repede.

Cu banii primiti de la spiridusi, cizmarul si-a angajat asistenti si a devenit bogat, dar nu a uitat sa fie la fel de daruit muncii sale.

Care e învățătura

Din aceasta poveste, copilul va intelege cat de importanta este munca cinstita, ce este intotdeauna rasplatita. In acelasi timp, va invata sa fie generos, sa fie bucuros cand poate darui. Nu in ultimul rand, va incepe sa-si dea seama ca trebuie sa le intorci celorlalti binele pe care ti l-au facut, neasteptand o rasplata.

2.”Rudolph, renul cu nasul rosu”

Celebrul ren al lui Mos Craciun a aparut pentru prima data in anul 1939, intr-o carte de colorat cu versuri, creata de un tanar copywriter american, Robert L.May.

Rudolph

Abia opt ani mai tarziu, ca urmare a succesului urias avut de cartea de colorat, Rudolph a devenit cunoscut ca personaj al unei povesti, intitulata chiar „Rudolph, renul cu nasul rosu”. Aceasta va inspira si crearea celebrului cantec de Craciun cu acelasi nume, atat de indragit de copiii din intreaga lume.

Povestea incepe astfel: in ziua de dinaintea Craciunului, un grup de reni se jucau prin zapada. Doar unul dintre ei, pe nume Rudolph, statea trist deoparte, intrucat ceilalti nu se jucau cu el si radeau din cauza nasului sau rosu, asemanandu-l cu o „sfecla”.

Chiar daca initial a fost suparat, odata cu apropierea serii, Rudolph si-a dat seama ca tocmai nasul era ceea ce il facea special, cu atat mai mult cu cat acesta lumina noaptea.

Intre timp, Mos Craciun se pregatea pentru calatoria in care avea sa duca daruri pentru toti copiii. Dar din cauza unei ceti foarte dense si a intunericului, renii sai nu vedeau drumul, iar sania a ramas blocata in varful unor brazi. Mai mult, dupa ce au reusit sa scape de acolo, Mos Craciun a avut nevoie de o lanterna si de chibrituri pentru a-si ghida renii la casele in care trebuia sa ajunga. Dar cand chibriturile si lanterna s-au stins, Mos Craciun si-a dat seama ca nu avea cum sa reuseasca sa distribuie corect toate darurile, astfel incat niciun copil sa nu fie dezamagit in dimineata de Craciun.

Lumina

De aceea, a hotarat sa se duca in apropiere de Polul Nord, la Casa Renilor. Acolo a zarit o luminita rosie ce stralucea puternic in intuneric. Initial nu a realizat ce era cu lumina misterioasa, dar cand a inteles ca era vorba tot despre un ren, l-a rugat pe Rudolph sa-i ghideze sania.

Incantat, acesta a acceptat si Mos Craciun a ajuns pe la toate casele copiilor cuminti. Incepand cu acel moment, fratii lui Rudolph nu au mai ras de nasul lui rosu, iar Rudolph a devenit cel mai cunoscut dintre toti renii Mosului.

Învățătura

Dintr-o asemenea poveste, micutul ar putea invata sa nu se amuze pe seama unor particularitati fizice ale celor din jur, in contextul in care fiecare suntem unici in felul nostru.

In plus, va intelege ca trebui sa caute solutii chiar si in situatiile aparent fara iesire, mai ales cand este vorba despre o miza importanta (asa cum a procedat Mos Craciun cand s-a gandit sa apeleze la Rudolph pentru a le putea duce daruri copiilor) atat pentru ceilalti, cat si pentru tine.

3. „Polar Express”

Povestea copiilor ce calatoresc intr-un tren de noapte pentru a-l vizita pe Mos Craciun la Polul Nord este „magie de sarbatori”, inspirand si filmul de desene animate cu acelasi nume (povestea a fost scrisa de Chris van Allsburg).

polar express

Intr-un an, in Noaptea de Ajun, un baietel ce se pregatea de culcare auzea sunetul clopoteilor de argint de la sania lui Mos Craciun, chiar daca un altul ii spusese ca acestia nu exista. Mai tarziu, cand era pe punctul sa adoarma, a auzit un zgomot neobisnuit: era zgomotul unei locomotive, aflate in fata locuintei sale.

Baietelul a iesit afara si a fost invitat de conductor sa urce intr-un tren, numit „Polar Express”, ce era plin si cu alti copii ce doreau sa ajunga la Mos Craciun, la Polul Nord. Urmeaza o calatorie plina de aventuri, in trenul ce mergea cu mare viteza pe podete, in paduri pline cu animale salbatice, pe munti, in orasele si chiar pe suprafata unor ghetari in forma de labirint (este vorba despre asa-numitul „Marele ghetar in forma de caciula”).

Darul regăsit

In sfarsit, trenul se opreste in centrul unui orasel de la Polul Nord, unde Mos Craciun si elfii sai ii invita pe copiii din tren sa-si aleaga primii darurile. Baietelul fugar a fost ales primul sa-si ia un cadou. Tot ce isi dorea acesta era un clopotel de la sania Mosului. Il va primi si il va pune in buzunar, in timp ce sania s-a facut nevazuta la momentul miezului noptii.

Copilul se intoarce la tren, dar isi da seama ca acel clopotel ii alunecase din buzunar. Chiar daca este foarte trist, in dimineata Craciunului surioara sa ii gaseste o cutiuta pe care era scris numele sau si in care se afla un clopotel argintiu.

Baiatul se inveseleste, bucuros ca aude din nou sunetul clopoteilor de la sania Mosului, pe care parintii sai nu il auzeau deloc.

Invățătura

Din aceasta poveste, copilul va invata sa se bucure de spiritul Craciunului, pe care ar trebui sa il pastreze in suflet si cand se va face mare.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc
Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta...
Stațiunea balneoclimaterică din România după care a fost dat numele unui județ. I se spune și ”Orașul celor 100 de izvoare” și e mereu plină de turiști români și străini
Stațiunea balneoclimaterică din România după care a fost dat numele unui județ. I se spune...
Zborul-test al navei spaţiale Starship a SpaceX eşuează, după ce racheta a fost distrusă
Zborul-test al navei spaţiale Starship a SpaceX eşuează, după ce racheta a fost distrusă
Undă verde pentru o nouă secțiune importantă de autostradă. Costă aproape două miliarde de lei și va fi gata în 2026
Undă verde pentru o nouă secțiune importantă de autostradă. Costă aproape două miliarde de lei...
Este bomba începutului de an în showbiz!
Este bomba începutului de an în showbiz!
Țara care a reușit să ducă aurul la un nivel la care nimeni nu și-ar fi imaginat. A descoperit o metodă revoluționară prin care l-a făcut mai rezistent și ușor
Țara care a reușit să ducă aurul la un nivel la care nimeni nu și-ar...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul doi din lume şi cine este omul care se  ocupă de aceste rezerve fabuloase
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul...
Cele mai geloase femei ale zodiacului. Nu te poți înțelege cu ele
Cele mai geloase femei ale zodiacului. Nu te poți înțelege cu ele
Călin Georgescu s-a autosuspendat. Decizia luată de candidatul la prezidențiale
Călin Georgescu s-a autosuspendat. Decizia luată de candidatul la prezidențiale
Cum huzurea Ceaușescu, când poporul murea de foame. Amănunte incredibile despre sadicul dictator
Cum huzurea Ceaușescu, când poporul murea de foame. Amănunte incredibile despre sadicul dictator
„Atacuri constante timp de săptămâni şi luni”. Care a fost ţara „cea mai atacată” online de Rusia
„Atacuri constante timp de săptămâni şi luni”. Care a fost ţara „cea mai atacată” online...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Noi vești despre marea Autostradă a României. Când va fi circulabilă
Noi vești despre marea Autostradă a României. Când va fi circulabilă
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani