Ungaria preia 50 de pacienţi români infectați cu COVID

Vecinii unguri au decis să ajute România și să preia 50 de pacienți infectați cu coronavirus, care necesită terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, transmite MTI.

Pacienţii români care vor fi preluați vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen, iar autorităţile din cele două ţări urmează a stabili toate detaliile tehnice, România urmând a transmite care este starea pacienților ce vor fi transferați.

Potrivit lui Szijjártó, în ultimele zile, Ungaria a fost  în contact permanent cu vicepremierul Hunor Kelemen şi cu ministrul sănătăţii, Attila Cseke, pentru a identifica modul în care ne poate ajuta în lupta cu pandemia COVID.

Nu este primul ajutor primit de la unguri

Ministrul de Externe ungar a mai spus că, până acum, Ungaria a trimis României ventilatoare mecanice şi medicamente Favipiravir, dar acum guvernul român a cerut ajutor cu preluarea  paacienților COVID care necesită îngrijiri în Terapie Intensivă. Când a cerut ajutor Ungariei, guvernul român a precizat că  “în multe cazuri, capacitatea de tratare a bolnavilor în sistemul de sănătate românesc este la limită”.

Szijjártó a mai afirmat că s-a decis ca ajutorul solicitat să fie oferit, astfel că 50 de pacienţi ATI vor fi preluaţi de Ungaria, aceştia urmând să fie duşi la clinicile din Szeged şi Debrecen.

Documentele medicale, traduse în limba maghiară

De asemenea, discuțiile dintre cele două părți au fost și cu privire la necesitatea traducerii, de urgenţă, a diagnosticelor medicale în limba maghiară, respectiv despre momentul în care va putea începe transferul pacienţilor, a mai explicat ministrul Szijjártó.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că este greu de realizat transferul pacienţilor COVID în afara ţării, în special al celor de la Terapie Intensivă deoarece starea lor s-ar putea agrava pe drum.

El a menţionat însă că există discuţii cu Ungaria pentru transferul unor pacienţi.

Cele mai noi ștri
Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.