LIFESTYLE

”Vacanțe misterioase”, surpriza anului în industria de turism. Turiștii sunt încântați de noul concept

Vacanțe misterioase surpriza anului în industria de turism. Turiștii sunt încântați de noul concept
Sursa foto: BBC

Numite uneori „vacanțe misterioase”, călătoriile surpriză sunt exact așa cum sunt. În loc să vă planificați singuri călătoria, agențiile de turism se ocupă de luarea deciziilor, de rezervări și de planificare în locul dumneavoastră, și apoi vă surprind cu destinația odată ce ajungeți la aeroport.

Un sondaj recent a arătat că mai mult de jumătate dintre călători și-ar face bagajele, s-ar îndrepta spre aeroport și s-ar zbura spre o destinație necunoscută. Dar de ce?

Vacanțe misterioase, un nou concept internațional

Booking.com a intervievat recent 27.000 de călători din 33 de țări pentru a declara cele șapte previziuni de călătorie pentru 2024. Având în vedere că 52% dintre cei intervievați au declarat că sunt „dornici să rezerve o călătorie în care totul, până la destinație, este necunoscut până la sosire”, compania prezice că 2024 va fi anul vacanțelor surpriză.

„A intra în 2024 cu un plan de a nu planifica contravine rutinei noastre zilnice adesea rigide și puternic planificate. Pentru mulți, spontaneitatea de a pleca spre o destinație necunoscută este destul de palpitantă și totul se rezumă la o nouă experiență și la un nou mod de a călători”, a declarat Ryan Pearson, manager regional pentru Marea Britanie și Irlanda al Booking.com. .”

În ultimul deceniu, au apărut din ce în ce mai multe companii care organizează astfel de călătorii. Întotdeauna s-a părut că planificarea unei vacanțe făcea parte din entuziasmul călătoriilor, dar poate că elementul de mister îi tentează pe turiști să caute un nou mod de a vedea lumea.

Cum funcționează

Iată cum funcționează în general: În primul rând, alegeți un pachet de prețuri în funcție de distanța pe care doriți să o parcurgeți și de numărul de zile în care doriți să călătoriți. Apoi, completați un chestionar care enumeră lucruri precum călătoriile anterioare, interesele, înclinațiile de călătorie, problemele de mobilitate și restricțiile alimentare.

Cu aproximativ o săptămână înainte de plecare, primiți un e-mail cu indicii enigmatice despre locul în care vă îndreptați – cum ar fi prognoza meteo – astfel încât să știți ce să împachetați și în ce zi și la ce oră ar trebui să ajungeți la aeroport.

Apoi, cu câteva zile înainte de plecare, veți primi prin poștă o scrisoare care conține două lucruri: un plic mai mic și o scrisoare în care vi se spune explicit să nu deschideți cel de-al doilea plic până când nu ajungeți la aeroport. Asta pentru că al doilea plic conține destinația surpriză, plus un itinerar care include rezervări la restaurant și sugestii pentru muzee, drumeții și alte atracții.

Vacanțe misterioase pe tot globul pământesc

Operatorul de turism Black Tomato oferă o varietate de călătorii planificate pentru clienți. Dar, în 2017, au început să ofere călătorii misterioase „Get Lost”. Călătorii pot alege între deșert, junglă și munte, iar destinația lor este dezvăluită la aeroport, fără a da alte detalii. „Am vrut să creăm o excursie în care clientul să trăiască momentul în timp ce călătorește”, a declarat co-fondatorul Tom Marchant.

Fiind vorba de călătorii, uneori se pot întâmpla lucruri neașteptate. Marchant a trimis câțiva clienți într-o drumeție de mai multe zile în Munții Atlas din Maroc. Aveau coordonatele lor și un telefon prin satelit, iar Black Tomato le pregătise o masă somptuoasă la locul de campare din acea seară.

Dar călătorii au dat peste un trib de beduini nomazi, cu care au ajuns să stea de vorbă timp de câteva ore și au avut parte de o experiență extraordinară. „Au crezut că am aranjat asta pentru ei, dar a fost doar lumea reală care se întâmpla”,  declarat Tom Marchant, co-fondatorul Black Tomato.

Ideea călătoriilor supriză merge mai departe

Brown & Hudson, o agenție de turism cu sediul la Londra, duce ideea călătoriilor surpriză chiar mai departe. „Făceam un brainstorming și ne-am gândit: poate că oamenii călătoresc nu pentru a bifa lucruri de pe o listă, ci pentru a rezolva o anumită problemă sau o problemă pe care o au”, a declarat Philip Brown, fondatorul companiei.

„Dacă acea problemă este punctul central al călătoriei, trebuie să știe de fapt unde merg? Dacă este vorba de a deveni mai puțin anxios sau de a fi mai conectat cu oamenii, atunci vrem ca oamenii să se concentreze pe asta”. Potrivit lui Brown, dacă turiștii își cunosc destinația, aceasta ar putea deveni o distragere a atenției de la obiectivul călătoriei în sine.

În călătoriile surpriză ale Brown & Hudson (denumite „Călătorii fără destinație”), aceștia organizează surprize pe parcurs. Totul începe cu completarea de către călători a unui profil de 20 de pagini ale cărui întrebări au fost co-create de un psiholog.

Vacanțe misterioase: elementul surpriză

„Surpriza cauzează foarte scurte crize cerebrale care te obligă să te hiperconcentrezi asupra a ceea ce se întâmplă și apoi intervine un grad de curiozitate”, a spus Brown.

Dar, deși ar putea fi tentant să punem creșterea numărului de călătorii surpriză pe seama tehnologiei și a zborurilor low-cost, potrivit oamenilor care organizează aceste călătorii, acest lucru este mai mult decât atât.

Emily Thomas, autoarea cărții The Meaning of Travel: Philosophers Abroad, este de acord că elementul surpriză este un factor important în atractivitatea acestor călătorii, dar ea îl aseamănă cu ceva mai profund.

„Procesele de călătorie – fie că este vorba de avion, tren sau mașină – și destinațiile sale se simt din ce în ce mai omogenizate în zilele noastre. Este dificil să mergi undeva fără un McDonalds, ca să nu mai vorbim de sute de recenzii pe TripAdvisor. Cel puțin în cazul unei călătorii surpriză, este garantată o oarecare neașteptare”, a spus autoarea cărții, potrivit BBC.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Fabrica gigant din România care a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. Producea pe bandă rulantă, avea peste 1000 de angajați și era considerată o adevărată perlă a industriei românești
Fabrica gigant din România care a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. Producea...
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras focuri de armă / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public. UPDATE: Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Împuşcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras...
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac pe unii turiști străini să-l viziteze de mai multe ori pe an
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac...
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu noul iubit, un manelist celebru. ''Am probleme''
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu...
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Adio, maestre! A murit actorul adorat de români: Nu știa ce e tristețea
Adio, maestre! A murit actorul adorat de români: Nu știa ce e tristețea
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!