WORLD

Ziduri masive ridicate de Egipt la granița cu Gaza. La Cairo există temeri privind un exod al palestinienilor

Ziduri masive ridicate de Egipt la granița cu Gaza. La Cairo există temeri privind un exod al palestinienilor
captura X

Ziduri masive ridicate de Egipt la granița cu Gaza. Egiptul construiește o zonă-tampon și un zid pe câțiva kilometri, de-a lungul frontierei sale cu sudul Fâșiei Gaza, după cum arată noile imagini din satelit. Cresc temerile legate de ofensiva terestră planificată de Israel la Rafah, unde se adăpostește mai mult de jumătate din populația Fâșiei.

Construcțiile sunt în toi

Imaginile, realizate în ultimele cinci zile de Maxar Technologies, arată că o secțiune semnificativă din teritoriul egiptean, între o șosea și granița cu Gaza, a fost demolată cu buldozerul.

Dacă zona tampon – care se întinde de la capătul frontierei cu Gaza până la Marea Mediterană – va fi finalizată, va înghiți complet complexul de trecere a frontierei dintre Egipt și Rafah, potrivit CNN.

La granița actuală, pot fi văzute mai multe macarale care așează secțiuni de zid.

Imagini suplimentare din satelit arată că buldozerele au sosit la fața locului pe 3 februarie, iar excavarea inițială a zonei tampon a început pe 6 februarie.

sursa foto: CNN

În ultimele cinci zile s-a înregistrat o creștere semnificativă a excavărilor.

Ziduri masive ridicate de Egipt la granița cu Gaza

Videoclipurile publicate de Fundația Sinai pentru Drepturile Omului arată construcția zidului de frontieră, despre care se afirmă că are o înălțime de cinci metri.

Organizația, un grup neguvernamental pentru drepturile omului format din activiști, cercetători și jurnaliști, a declarat că doi antreprenori locali le-au spus că a fost comandat de forțele armate egiptene.

Construcția vine în contextul în care cresc temerile că situația umanitară deja îngrozitoare din Gaza se va înrăutăți, provocând mii de morți și un exod în masă al palestinienilor către granița cu Egiptul.

Toți ochii sunt ațintiți asupra orașului Rafah, situat de-a lungul noii zone tampon, unde aproape 1,5 milioane de palestinieni sunt înghesuiți într-un imens oraș de corturi.

În ciuda presiunilor internaționale, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat planurile pentru o ofensivă militară terestră în sudul orașului Gazan, afirmând că este „ultimul bastion” al Hamas.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri