NEWS

Zile libere de sărbători 2022: Când ai dreptul legal să nu te duci la serviciu

Zile libere de sărbători 2022 Când ai dreptul legal să nu te duci la serviciu

30 noiembrie, 1 Decembrie, Crăciun, Revelion… Se apropie o perioadă interesantă din punctul de vedere al motivelor de petrecere și se naște automat întrebare câte zile libere de sărbători au românii în 2022.

Știm deja despre puntea care leagă finalul de noiembrie, liberul de Sfântul Andrei, cu începutul de decembrie, liberul de Ziua Națională. Deja mulți sunt cei care au planuri serioase pentru mini-vacanța dinn perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, dar ce se întâmplă cu zilele libere pentru Crăciun și Revelion.

Zile libere de sărbători 2022: Crăciunul și Revelionul pică duminica

Crăciunul și Revelionul, anul acesta, pică fiecare într-o zi de duminică, motiv pentru care, iată, românii se vor bucura de o zi liberă în minus de sărbători, asta dacă nu cumva, devine realitate zvonul care spune că angajații ar putea primi libere în compensare în săptămâna următoare.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Vești importante despre salariul minim! Ce calcule au făcut liderii Coaliției de Guvernare

A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este într-o zi de luni, iar angajații sunt liberi în această zi. Aceeași ecuație se aplică și de Revelion când, legal, zile libere sunt 1 și 2 ianuarie, doar că anul acesta 1 ianuarie pică într-o zi de duminică, deci o zi liberă din oficiu.

În România, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele sărbătorilor legale nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Zile libere de sărbători 2023

Și, dacă tot suntem la capitolul bilanț lista zile libere de sărbători, să privim în perspectivă, și să vedem ce se întâmplă în 2023.

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (pică duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (pică duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (pică vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (pică luni și marți)