Vaccinarea cu alt tip de ser anti-COVID, după administrarea schemei complete, ar genera un răspuns imunitar mai puternic decât dacă s-ar injecta același tip de vaccin ca la primele două doze, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit AFP.
EMA a anunţat, joi, că studiază date pentru a decide dacă se aliniază unei decizii a Agenţiei americane a medicamentului (FDA), care a autorizat, miercuri, vaccinarea cu alt tip de vaccin decât cel de la vaccinarea completă.
Vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Ofxord sunt autorizate, în prezent, în Uniunea Europeană(UE).
EMA a aprobat principiul vaccinării cu a treia doză Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi a lăsat statele membre UE să aleagă populaţia eligibilă.
”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.
Mai multe ţări au aprobat vaccinarea cu o doză suplimentară (”booster”) în vederea unei consolidări a imunităţii persoanelor vaccinate, care pare să scadă după câteva luni, însă, de obicei, cu acelaşi tip de vaccin.
Un studiu publicat în SUA, săptămâna trecută, arată că persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson, care la fel ca AstraZeneca-Oxford, foloseşte tehnologia clasică cu vector viral, pare să fie mai bine protejate la vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin cu tehnologia ARN mesager, precum Pfizer-BioNTech sau Moderna.
Vaccinurile cu ARN mesager, administrate într-o doză suplimentară. ”par să funcţioneze mult mai bine” în vederea stimulării apărării imunitare şi ”sunt capabile să suscite un răspuns imunitar cu adevărat puternic”, a declarat Cavaleri.
EMA urmează să decidă, de asemenea, la 25 octombrie, dacă aprobă vaccinarea suplimentară cu vaccinul Moderna, a mai spus Cavalieri.
Un studiu publicat, joi, de alianţa farmaceutică americano-germană Pfizer/BioNTech arată că vaccinarea cu a treia doză cu acestui vaccin anti-COVID are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale covid-19.
EMA urmează să decidă în următoarele două luni dacă aprobă vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech a copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani, după ce cele două laboratoare i-au transmis, în urmă cu o săptămână, date în acest sens.
Agenţia europeană examinează totodată, săptămâna viitoare, un medicament împotriva covid-19 administrat oral, produs de către laboratorul farmaceutic american Merck, a mai anunţat Cavaleri.