LIFESTYLE

Cât sânge avem în corp și cât ne putem permite să pierdem. Când devine fatală hemoragia

Cât sânge avem în corp și cât ne putem permite să pierdem. Când devine fatală hemoragia

Moartea cumplită a Anei Oros, femeia sfâșiată de o haită de câini maidanezi, a șocat întreaga țară. Legiștii au stabilit că aceasta a decedat în urma hemoragiei masive provocate de zeci de mușcături. Când devine fatală hemoragia, explică un reputat medic.

Doctor Bogdan Ivănescu, cunoscut ca și Doctor MIT, a răspuns mai multor întrebări adresate în mediul online pe această temă.În cazul unei răni, de la cât sânge pierdut ar trebui să ne facem griji?

 Când devine fatală hemoragia, în funcție de greutatea unei persoane

Putem aproxima cu mare acuratețe volumul de sânge din corpul nostru dacă ne gândim că reprezintă cam 7% din greutatea noastră. Deci, o persoană de 75 de kilograme are aproape 6 litri de sânge. O persoană de 100 de kilograme are cam 7 litri de sânge. Și tot așa”, explică medicul pe site-ul drmit.ro.

Hemoragiile sunt de 3 tipuri, a mai explicat acesta. Cele mici sunt când pierdem ceva mai mult sânge decat la donare, adică mai mult de jumătate de litru de sânge.

Hemoragiile mijlocii, atunci când se pierde mai mult de o treime din cantitatea totală de sânge, adica 2 litri în cazul unui om de 75 de kilograme de pe ecran care are, în mod normal 6 litri de sânge în corp.

Hemoragiile mari, incompatibile cu viața

Pe ultimul loc în lista noastră se afla hemoragiile mari, cele în care se pierde mai mult de jumătate din sângele din corp.

Ei bine, dacă până acum nu am comentat nimic de riscul letal, acest tip de hemoragii sunt incompatibile cu viața, iar o persoană cu o asemenea hipovolemie nu prea are șanse de supraviețuire cu excepția situației în care se află pe masa de operație, gata de o transfuzie, și nici atunci nimic nu e garantat„, arată medicul Bogdan Ivănescu.

Astfel, specialistul dă răspuns la întrebarea: de la cât sânge pierdut ne este amenințată viața?

Până la jumătate de litru nu simțim nimic. Peste această cantitate, putem simți amețeli pentru că ne aflăm în zona hemoragiilor mici.

Până la o treime de sânge pierdut sau 2 litri în medie, deja trebuie să ne îngrijorăm deoarece, dacă nu suntem perfect sănătoși, viața ne este amenințată iar în hemoragiile mari în care pierdem 3 litri de sânge sau mai mult, probabil suntem deja morți„, arată medicul.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele