LIFESTYLE

Ce înseamnă mesajul SOS şi de unde vine abrevierea care semnalează pericolul

Ce înseamnă mesajul SOS şi de unde vine abrevierea care semnalează pericolul

Când vezi grupul de majuscule SOS la geamul unei case, te gândeşti că în interiorul clădirii este un pericol. Mesajul acesta este international valabil. Ce înseamnă mesajul SOS şi de unde vine abrevierea?

Nu puţini cred că SOS vine de la îndemnul în limba engleză „Save Our Ship!‟ (salvaţi-ne nava!) ori de la „Save our souls!‟, unde „souls‟ înseamnă suflete. Răspunsul corect este destul de departe de acestea.

Din punct de vedere tehnic, „SOS” nu reprezintă oficial niciuna dintre aceste enunţuri. Abrevierea internaţională pentru suferinţă nu trebuie confundată cu un acronim, deşi asocierea este des utilizată.

Acronimul este, conform Dicţionarul explicativ al limbii române, format din prima sau primele litere ale cuvintelor care compun o sintagmă, o expresie, un titlu etc. SOS este cunoscut datorită apariţiilor sale în benzile desene, pe insule sau în deşert, în filme cu nave şi marinari, dar şi în muzică, în piesele Rihannei şi trupei ABBA.

Literele SOS au fost folosite drept cod pentru urgenţă, încă din anul 1905. Dar ce înseamnă SOS, de fapt? Răspunsul te va surprinde, pentru că nu înseamnă nimic, dar tocmai de aceea este important.

Ce înseamnă mesajul SOS și cum a fost ales?

Spre deosebire de COVID-19, care este un acronim pentru pentru Corona Virus Disease 2019, SOS reprezintă o secvenţă de cod Morse, introdusă în mod deliberat de guvernul german, într-un set de reglementări radio, din 1905, pentru a se distinge de transmisiile telegrafice mai puţin importante.

Tradus în cod Morse, SOS arată astfel: „. . . – – -. . . ‟, adică trei puncte, trei liniuţe, trei puncte.

Într-o perioadă în care navele internaţionale umpleau din ce în ce mai mult mările, iar codul Morse era singura modalitate de a comunica instantaneu între ele, navele aveau nevoie de o modalitate rapidă şi inconfundabilă de a semnaliza că au început problemele.

Succesiunea de puncte şi liniuţe triplete, propuse de guvernul german, a devenit, în scurt timp, favorită la nivel internaţional, pentru simplitatea sa. Transmis fără pauză şi repetat la fiecare câteva secunde, semnificaţia SOS a fost inconfundabilă, mai ales că nu a format niciun cuvânt sau vreo prescurtare cunoscută.

Se poate la fel citi de oriunde

SOS avea o simetrie recunoscută instantaneu. Nu numai că vorbim despre un cuvânt palindrom (un cuvânt care se citeşte la fel şi înainte şi înapoi, cum ar fi termenul civic etc.), dar SOS este şi o ambigramă, un cuvânt care arată identic, fie că este citit cu susul în jos sau cu partea dreaptă în sus.

Când este scris pe zăpadă sau pe plajă, indiferent de unde vine elicopterul salvator, SOS reprezintă acelaşi mesaj, inconfundabil.

Totuşi, în anul 1908, codul triplu punct-liniuţă a devenit semnalul oficial internaţional de primejdie, transmis prin radio, şi a rămas aşa până în 1999, când s-a încheiat povestea codului Morse.

Astăzi, o navă poate semnaliza primejdie printr-o simplă apăsare de buton, ridicarea unui telefon sau un apel prin unde radio, dar mesajul SOS va continua să persiste ca un apel de rezervă pentru pericol.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă,...