#secretstory

Cine cumpără casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești. Locuința ”celui mai iubit dintre pământeni” a ajuns într-o stare deplorabilă

Cine cumpără casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești. Locuința celui mai iubit dintre pământeni a ajuns într-o stare deplorabilă

Casa memorială a lui Marin Preda a ajuns o ruină. Imobilul a fost cumpărat în anul 2014 de Asociația Mișcarea de Rezistență Marius Tucă de la o nepoată a scriitorului și starea de degradare a casei s-a accentuat. Imobilul a fost din nou scos la vânzare. Cine cumpără casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești?

Marin Preda s-a născut la data de 5 august 1922 în comuna Siliştea Gumeşti, din judeţul Teleorman. Acesta a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români al veacului trecut, cele mai cunoscute şi apreciate opere ale sale fiind „Moromeţii”, ”Marele singuratic”, „Delirul”, „Viaţa ca o pradă” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.

După ce casa lui Preda a fost pusă din nou în vânzare, în sfârșit  Consiliul Județean Teleorman a decis să-și exercite dreptul de preempțiune.

Cine cumpără casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești. E evaluată la 30.000 de euro

Astfel, în cursul zilei de 28 decembrie 2022, Consiliul Județean Teleorman a adoptat proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea imobilului „Casa memorială Marin Preda“.

Potrivit raportului de evaluare, valoarea cu care va fi cumpărată casa lui Marin Preda de județul Teleorman se ridică la aproximativ 30.000 de euro.

Scriitorul a construit romanul ”Moromeții” în jurul acestei case părintești și a vieții din sat, deși a părăsit localitatea în copilarie.

Primii ani petrecuţi de Marin Preda după absolvirea şcolii la Bucureşti au fost plini de neajunsuri. „Mi-e imposibil să-mi amintesc şi să înţeleg cum am putut trăi, din ce surse, toată toamna şi toată iarna lui ’41-’42. Doar lucruri fără legătură, nefireşti… N-aveam unde dormi, era lapoviţă prin tot Bucureştiul, şi umblam fără oprire cu tramvaiul de la Gara de Nord la Gara de Est. Toată ziua şi toată noaptea“, povestea mai târziu Marin Preda.

A refuzat să revină la Siliştea Gumeşti, în satul natal şi a preferat să rămână în Capitală: „Aveam impresia că dacă mă întorc, n-o să mai pot pleca“, spunea scriitorul. În 1941 s-a angajat corector la ziarul „Timpul“.

A lucrat apoi ca funcţionar la Institutul de Statistică, pentru ca mai apoi să ajungă secretar de redacţie la „Evenimentul zilei“. Scriitorul a plecat apoi în armată în 1943-1945. Marele debut editorial a avut loc în 1948, când i-a apărut volumul de schiţe şi povestiri „Întâlnirea din Pământuri“. Pornind de la schiţa „Salcâmul“,  în 1949 a început să scrie prima versiune a romanului „Moromeţii“. Cartea avea să vadă lumina tiparului şase ani mai târziu.

Moartea misterioasă a scriitorului

Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni“, a fost găsit mort în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia, în anul 1980. Cauza morţii consemnată de medicii legişti a fost ”asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”.

Marin Preda murise înecat în propria vomă şi avea o alcoolemie de de trei la mie. ”Cel mai iubit dintre pământeni” era la data morţii deputat în Marea Adunare Naţională.