Orice politician din România știe că cine nu pupă moaște nu pupă nici voturi! De la Ion Iliescu încoace nu am mai avut un președinte care să se considere liber-cugetător sau ateu, restul fiind doar creștini ortodocși, iar în ultimul deceniu la putere s-a aflat Klaus Iohannis, evanghelist de confesiune augustană, ce mergea la slujbe doar de sărbători.
Pelerinajul politic de astăzi nu a avut iz de tămâie ci iz de campanie, mai ales că mai avem doar două săptămâni până când campania electorală pentru prezidențiale și parlamentare demarează în forță și fiecare punct electoral este vital pentru viitorul Parlament și președinte al României. Că își caută iertare pentru păcate sau cer ajutor divin în alegeri asta nu știm, dar un lucru este sigur, chiar dacă sfânta Parascheva i-ar putea ierta de păcate, mulți dintre alegători cu siguranță nu, în condițiile în care în ultimii ani prețurile au crescut vertiginos, aproape până la cer, ca să folosim un limbaj mai teologic.
Niciun nume important nu a ratat momentul sfintelor băi de mulțime: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Ludovic Orban și şi Cristian Diaconescu. Ba chiar și Diana Șoșoacă a ajuns la un mic duș de mulțime, chiar dacă mizele sale electorale au fost reduse recent. Indiferent că au șanse sau nu, numele politice autohtone nu au vrut să rateze ocazia de afișare alături de enoriași, dar nici să le dea șansa adversarilor să îi arate cu degetul cum că nu ar fi credincioși.
Cu capul plecat și privirea în pământ toți au mimat pioșenia pe cât le-a permis agenda și grimasa.
Ziua de luni, 14 octombrie, a fost o zi specială pentru toți șefii de campanie din România care și-au îmbrăcat frumos candidații și i-au trimis la băi de mulțime în Iași, acolo unde de zile întregi zeci de mii de români stau la coadă pentru a atinge măcar pentru câteva secunde moaștele Sfiintei Parascheva. Se știe, este vorba de oameni cu frică de Dumnezeu, care nici nu îi huiduie, nici nu îi deranjează, fiind locul perfect pentru o baie de mulțime sfântă, având pe fundal cruci, moaște și slujbe.
Practic, evenimentele de la Sf. Parascheva au fost momentul oportun pentru a realizat un pelerinaj de campanie decent la Iași, în rândul prezidențiabililor, fără riscuri asumate, mai ales că și cel lansat de Ambasada SUA care viza însă mai multe temple și moschei decât biserici s-a încheiat.
Cu pozele făcătoare de like-uri din mulțime a fost mult de muncă în sediile de campanie și în departamentele de social-media: „compune un text pios și credincios, cuprinde cadre cât mai largi să vezi cât mai bine că parlamentarul X se află în mulțime și nu aduce vorba de politică în această zi sfântă ci doar tradiționalele urări de sărbătoare. Mai mult, vino cu alai! Singur nu se poate!”.
Un lucru este clar, pentru câteva zeci de minute parlamentarii nu au vorbit despre vot și alegeri ci doar s-au gândit la ele, așteptând frumos, printre oameni infinit mai săraci decât ei financiar, dar poate infinit mai bogați spiritual, să se termine cuvioasa slujbă.
Nu mă înțelegeți greșit, este dreptul fiecăruia să se afișeze oriunde și oricând, chiar și la moaștele Sfiintei Parascheva, locul unde zeci de mii de oameni din toată țara și din străinătate vin să se roage și să ceară ajutor lui Dumnezeu, însă puțină creativitate și pioșenie nu strică: De ce nu ați stat de la început la coadă moaște? De ce nu ați petrecut zeci de ore alături de enoriași în frig, stând în picioare și ați ales doar să dați cu subsemnatul la slujbă în căutare de like-uri, validare pe social media și atenție în presă și televiziune?.