Vremea schimbătoare, când zilele calde alternează cu cele reci, nu ne dă bătăi de cap doar din punct de vedere vestimentar, pentru că nu întotdeauna reușim să ne îmbrăcăm adecvat, ci ne și afectează sănătatea. Imunitatea este prima care are de suferit.
Un organism sănătos suportă, în general, destul de bine variațiile bruște de temperatură însă, persoanele mai vulnerabile sau cele care suferă de afecțiuni cronice pot avea probleme serioase.
Precipitaţiile, umiditatea crescută, modificarea presiunii atmosferice şi, implicit variaţiile de temperatură, ajung să influenţeze în mod negativ un număr mare de persoane. Cele mai comune manifestări ale unui organism afectat de aceste schimbări meteo sunt durerile de cap, ameţelile, tulburările de echilibru, stările de slăbiciune şi chiar depresia.
Practic, oscilaţiile bruște de temperatură nu ne îmbolnăvesc, în sensul propriu al cuvântului, ci pot declanşa sau agrava unele afecțiuni deja existente, în special pe cele de natură respiratorie. Prin urmare, cel mai adesea, schimbările bruște de temperatură favorizează virozele respiratorii şi pneumoniile.
Ca măsură de precauție, mai ales persoanele care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile din casă, atunci când afară este ceaţă sau aer rece şi umed. Categoriile cele mai vulnerabile la astfel de condiții meteo sunt copiii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice.
De asemenea, hipertensivii şi cardiacii se vor confrunta cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului, ceea ce implicit va duce la agravarea tahicardiei. În cazul în care vremea se răceşte brusc, acest lucru poate duce la creşterea valorilor tensiunii arteriale, mai ales dimineaţa, dar şi la mărirea frecvenţei crizelor anginoase, pentru cei care s-au confruntat, deja, în trecut, cu angina pectorală şi infarctul miocardic.
Persoanele meteosensibile mai sunt pândite de un pericol: depresia. Ele vor resimți stări emoționale oscilante, având indispoziții frecvente. Mai mult, cine este predispus la depresie se va concentra mai greu și se va simți slăbit și amețit.
În aceste perioade meteo-oscilante crește riscul de bronşită infecţioasă şi sinuzită, în special la în rândul persoanelor alergice.