Odată cu sosirea toamnei şi, implicit, cu răcirea vremii, se înmulțesc răcelile sezoniere. Ne putem crește imunitatea prin alimentație și, nu în ultimul rând, există o serie de alimente, specifice acestui anotimp, ce ajută și la menținerea siluetei. Vinetele, de exemplu, au o mulţime de proprietăţi curative, nu sunt doar legume din care putem prepara zacuscă sau salată.
Bogate în apă (90%), vinetele conţin vitaminele A, B şi C, dar şi o seamă de minerale, precum potasiul, ce menţine sănătatea inimii, calciu, benefic pentru sistemul osos şi magneziu care ne ajută să învingem stresul. Nu în ultimul rând, se pare că banalele vinete au și proprietatea de a reduce riscul apariției maladiei Alzheimer, dar și al cancerului și anemiei.
Vinetele, nu doar că ne ajută şi să ne menţinem silueta, pentru că au proprietatea de a acontribui la eliminarea toxinelor din organism, dar reglează și digestia, iar vitaminele şi mineralele din ele se absorb mult mai bine în organism, comparativ cu cele de sinteză. De asemenea, vinetele conţin și o serie de substanţe ce au proprietatea de a încetini procesul fiziologic de îmbătrânire a organismului. Și, nu în ultimul rând, vinetele sunt recomandate, în special la cină, pentru capacitatea lor de a ne calma și de a asigura un somn liniștit.
Nu doar vinetele, ci și morcovii, ustoroiul, ceapa, ardeiul gras şi cartofii sunt alimente pline de vitamine. Legumele de culoare portocalie, de exemplu, sunt foarte bogate în vitaminele A şi C şi potasiu şi calciu. De asemenea, legume precum broccoli, conopida şi varza sunt bogate în alcaloizi, substanţe ce contribuie la prevenirea apariţiei cancerului. Și sfecla roşie are proprietatea de a împiedica înmulţirea celulelor canceroase din sânge, iar usturoiul şi prazul previn, și ele, apariţia multor tipuri de cancer.