Sunt o mulțime de curiozități despre arici mai puțin cunoscute. Totuși, în momentul în care auzim acest cuvânt, clar ne gândim la țepii lor specifici.
Ariciul este unul dintre cele mai folositoare animale pentru agricultură.
Curiozități despre arici
Deși poate ai omis să te gândești care ar fi cele mai interesante curiozități despre aici, țin să-ți spun că aici vei afla totul.
- Un singur arici poate curăța întreaga grădină de insecte care dăunează. Consumă doar într-o noapte circa 200 de grame de larve, gândaci și multe altele;
- Masculii își părăsesc femelele;
- Au cel puțin 5.000 de țepi.
- Nu au o vedere poate strălucită, în schimb au un simț au auzului și mirosului foarte bine dezvoltate;
- Țepii ariciului nu sunt toxici;
- Când se simt amenințați, ei își folosesc mușchii dorsali pentru a-și fixa țepii într-o poziție verticală, care îl face să pară mai amenințător;
- Își acoperă trupul de salivă, obicei care nu a putut fi explicat;
- Sunt animale solidare care formează cupluri doar în perioada împerecherii;
- Ei au fost în vechime o importantă sursă de hrană în mai multe culturi, potrivit Libertatea. Carnea de arici este considerată un leac eficient în tratamentul și profilaxia reumatismului și artritei;
- Sunt mulți oameni care domesticesc aceste animale. Totuși, există state unde sunt considerate sălbatice. Așadar, creșterea în casă este interzisă.
De ce nu e bine să-i omori?
Ariciul este animalul care l-ar fi sfătuit pe Dumnezeu cum să facă Pământul. Din acest motiv, nu este bine să-l omorâm. Povestea este prezentată și în publicația „Șezătoarea”, condusă de Arthur Gorovei. Apariția a avut loc în perioada sfârșitului secolului al XX-lea.
În numărul din noiembrie-decembrie 1902, „Revista de folklor” este publicat articolul „De ce e păcat să omori un arici”, o poveste culeasă de Hristian N. Ţapu, profesor la liceul „Unirea” din Focșani de la un sătean din Urechești, Vrancea.