Li se spune fără milă ”îngerii morții”. Toți medicii sunt puși la zid zilele acestea, sunt înjurați, batjocoriți, se sună în spitale pentru a-i denigra, iar rețelele sociale sunt pline de ”hateri” care dau sentințe. ”Eroii din pandemie”, cu transpirația șiroind pe sub costumele albe, doctorii care salvau mii de vieți în 2020, nu mai există.
Țara celor care judecă imediat ce apare o știre, țara celor care văd totul în alb și negru și pentru care nu există nuanțe de gri, România pare că a mutat deja ținta roșie de pe ecranele tv pe capul medicilor.
Brusc, mai mulți acuză același scenariu pentru rudele decedate la ATI și țin să se facă acum dreptate. Brusc, conspiraționiștii au sărit din canapea, direct la laptop să ne atenționeze: ”V-am zis eu?!! Medicii omoară oameni încă din pandemie.”.
Departe de mine să iau aici apărarea doctorițelor de la Spitalul Pantelimon acuzate de ”omor cu premeditare” (cât de înfricoșător sună). Nu vreau să mă erijez în apărătorul doamnelor care, conform procurorilor, au lăsat să moară oameni, ba chiar au făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Deocamdată nu știm dacă așa este. Ok, e un rechizitoriu, sunt niște probe, niște mărturii. Care sună groaznic.
„Pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut. Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieții unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei.”, scriu judecătorii de la Tribunalul București în motivare.
Judecătorii se bazează pe expertiza dată de medicii legiști care au concluzionat că este o probabilitate de peste 99% ca „decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs datorită scăderii dozei de noradrenalină”.
Nu mai vreau să fac și eu analiza pe text sau să pretind că știu care sunt efectele scăderii sau creșterii noradrenalinei. Dar nu pot să nu mă întreb: cui servește această ură? Sunt oameni care nu mai vor să se interneze de frica medicilor. Se aruncă cu lături în stânga și-n dreapta, iar nivelul discuțiilor din media și de pe rețelele sociale a ajuns la un nivel greu de suport, cu mesaje private și amenințări cu moartea.
Cui servește stigmatizarea unei întregi bresle, cine se bucură dacă îi numește ”îngerii morții” sau ”doamna cu coasa”? Cum am ajuns din a-i preaslăvi și medalia pe la Palatul Cotroceni în pandemie, la a da sentințe clare, în direct, la televizor?
Sperăm că justiția va face lumină – așa ”oarbă”, cum se spune despre ea și cum s-a mai dovedit a fi. Până la sentința lumească sau cea divină, să-i protejăm pe ceilalți medici. Medici care tocesc băncile școlilor ani de zile, care jură să facă tot ce e omenește posibil pentru ca un pacient să aibă o bucățică din sufletul lui. Zi de zi. În fiecare gardă.
În România birocrației, a lipsei de materiale și de personal.