Diferența dintre un infarct și preinfarct se poate face relativ ușor. Totuși, ambele pot pune viața în pericol a unui om și trebuie acționat rapid.
Din păcate, numărul persoanelor care își pierd viața din cauza acestor afecțiuni este foarte mare.
Preinfarctul trebuie tratat ca o urgență. Dacă cineva simte un disconfort toracic nou, înrăutățit sau persistent, trebuie să meargă de urgență la medic, potrivit Shtiu.
Este posibil să aibă un atac de cord care îl expune unui risc crescut de aritmii cardiace severe sau stop cardiac. Asta ar putea duce la moarte subită.
Cea mai întâlnită cauză este reducerea fluxului sanguin către mușchiul inimii, pentru că arterele coronare sunt îngustate de acumulări de grăsime (ateroscleroză) care se pot rupe. Astfel se poate provoca vătămarea vasului de sânge coronarian, rezultând coagularea sângelui. Așadar, blochează fluxul de sânge către mușchiul inimii.
Pe de altă parte este infarctul (atac de cord), care apare atunci când fluxul de sânge către inimă este întrerupt semnificativ sau complet de un cheag de sânge care se formează după plăci într-o ruptură a arterei coronare.
Placa este formată din colesterol de lipoproteine cu densitate mică (LDL), grăsimi și alte produse reziduale. Atunci când o placă explodează, se formează rapid un cheag de sânge. Dacă acesta este suficient de mare, va perturba fluxul de sânge către inimă.
Țesutul cardiac stând prea mult fără sânge oxigenat va muri. În concluzie, înseamnă un risc mai mare de insuficiență cardiacă. Cel mai cunoscut simptom al infarctului este durerea în piept, însă pot exista și alte semne, cum ar fi dificultăți de respirație sau amețeală.