EXCLUSIV

EXCLUSIV Oamenii din spatele ambalajelor. Cine face România mai curată și reciclarea să funcționeze: „Pentru mine este minunat! Minunat!” | VIDEO

Oamenii din spatele ambalajelor sursa foto: Mediaflux.ro

Oamenii din spatele ambalajelor. Sistemul de Garanție Returnare (SGR), coordonat de ReturRO, al doilea ca mărime din Europa, nu oferă o a doua viață doar ambalajelor, ci și oamenilor. MediaFLUX vă prezintă astăzi povestea angajaților din spatele aparatelor, cei care au grija ca sticlele să fie colectate corect și educă populația întru o Românie mai curată și mai ecologică.

„Au început oamenii să învețe cum să le folosească. E mult de lucru, e chiar foarte mult de lucru, dar îmi place că sunt persoane cu copii mici care vin și le arată cum să procedeze. E un pic de joacă care mai încolo o să le folosească”, mi-a povestit Ciubăncan Iulian, un domn de 75 de ani din București care timp de 8 ore pe zi, de miercuri până duminică, ajută oamenii să recicleze sticlele și are grijă de aparatele RVM din parcarea unui centru comercial.

Mii de noi joburi verzi au apărut în România în ultimele luni

La ora actuală, există în România mii de joburi verzi apărute doar în ultimele luni, asta după ce Sistemul de Garanție Returnare (SGR) a intrat în funcțiune, vreo 600 cel puțin în cadrul ReturRo și alte câteva mii la nivel național, acestea fiind în continuă creștere pe măsură ce sistemul se dezvoltă.

„Nu numai că s-au creat locul verzi, s-a creat și o valoare economică extra care se alipește acestei industrii a economiei circulare care este tot mai importantă în Europa. Job-urile au venit ca atare odată cu acest sistem foarte complex. S-au creat locuri de muncă în zona de logistică și în zona de colectare, dar și în zona de gestiune deșeuri, valorificare și reciclare”, a explicat Cristian Lazăr, CEO Green Pack, pentru Mediaflux, vorbind de cel puțin 5-6.000 de locuri de muncă create în ultimele luni în România.

Cristian Lazăr, CEO Green Pack
sursa foto: Mediaflux.ro

Mai mult, alături de impactul acestor noi locuri de muncă asupra economiei, există și un impact social deoarece această reciclare organizată a adus noi surse de venit pentru oamenii aflați în situații financiare deficitare și acum au șansa de a-și rotunji veniturile făcând un bine României.

Vezi și Adevărata poveste a ALERGĂTORILOR sau cum transformi 50 de BANI în 500 de LEI în câteva ore. Lumea nevăzută a celor care reciclează România PET cu PET zi și noapte |

Cu toate că pentru noi este ceva nou, la nivel european este o practică mai veche.

„Impactul pe care îl are asupra economiei e una, mai este și un impact social pe care îl vedem zi de zi, impact social care implică și locuri de muncă noi, dar și oameni care fac activități liber profesioniste, semi-profesionale să zicem așa, care efectiv folosesc aceste ambalaje pentru a-și crea venituri noi, ceea ce din punctul meu de vedere este un lucru admirabil, dar se întâmplă în toate statele din Europa. Nu este unicat.”, a continuat omul de afaceri.

Alături de domnul Iulian de care v-am povestit mai sus, în toată țara, sunt sute de angajați care au grija de aceste RVM-uri din centrele comerciale mari, majoritatea pensionari, care au ales să beneficieze de cumulul unei pensii cu salariul, atât pentru a-și rotunji veniturile, cât și pentru a face mișcare și a da un nou sens vieții lor punând umărul la reciclarea României.

Oamenii din spatele ambalajelor. Cine face România mai curată și SGR-ul să funcționeze: „Pentru mine este minunat! Minunat!”

Munca lor poate părea simplă, însă în spatele ei România face primii pași importanți spre o economie circulară, creată cu scopul de a permite reciclarea sau refolosirea materialelor, reducând astfel poluarea și nevoia de noi resurse, prin SGR, coordonat de ReturRO.

Alături de Ciubăncan Iulian, am mai vorbit cu Dohotaru Ionel, un fost cadru MAI în vârstă de 70 de ani, care are grija de RVM-urile din zona Lujerului din Capitală și cu Gheorghe Florea, în vârsta de 65 de ani, un domn cu 27 de nepoți care mai are de așteptat două săptămâni până când va ieși la pensie. Cel din urmă îndeplinește aceeași funcție în Băneasa.

Poveștile și determinarea lor de a-și continua activitatea la o vârstă atât de înaintată pot fi un exemplu pentru noi toți și chiar o inspirație. Totuși, de cele mai multe ori, nevoia a fost cea care i-a împins să lucreze în continuare, chiar dacă au probleme medicale și activitatea lor nu este una ușoară.

Ciubăncan Iulian, fostul poștaș care a adunat flori de mină, a tipărit bani și a reprodus cărți vechi de sute de ani

Oamenii sunt ca niște cărți, iar pe măsură ce îi deschizi poți afla lucruri incredibile. Aceasta a fost experiența mea cu domnul Ciubăncan Iulian, în vârstă 75 de ani, un personaj cu o energie debordantă și o poveste de viață pe care mulți nu sunt în stare nici măcar să și-o imagineze, dar apoi să o și trăiască. În urmă cu șase luni a fost unul dintre angajații pe care Gabriel Gorgan, șeful său, l-a angajat pentru avea grijă de RVM-urile din parcarea unui centru comercial.

Ciubăncan Iulian, în vârstă 75 de ani, angajat RVM
Ciubăncan Iulian, în vârstă 75 de ani, angajat RVM

„Mă descurc. Sunt precaut să nu-i cheltuiesc unde nu trebuie. Nu am talente în jocuri de noroc sau nu știu ce, băutură, țigări. Nu fumez, nu beau, nu știu de ce mai trăiesc”, spune glumind domnul Ciubărcan vorbind despre cum se descurcă financiar.

„Pentru mine este minunat! Minunat! Fac și puțină mișcare, mă menține fizic, îmi aranjez și portofelul, iar de ajuns am ajuns cu ajutorul unei foste colege cu care am lucrat în distibuție pliante”, a continuat el.

Vorbind despre activitatea sa, el spune că trebuie să aibă grijă de aparate, „să nu se blocheze, să le deblochez dacă e nevoie, să scot sacii care ies din mașini, să îi dau departe, să schimb sacul din mașină, să am grijă de clienți să nu facă rele, că mai sunt care fac și rele, să curăț aparatele să fie prezentabile, să nu fie mizerabile, pentru că oamenii vin cu sticle murdare, cu lichid în ele, deși îi rugăm, dar nu toți înțeleg”.

O viață de roman

Viața sa poate fi ecranizarea unui roman, fiind pe rând tipograf la BNR, miner la Baia Mare, în Cavnic, poștaș pentru 36 de ani, fotoreporducător de cărți vechi la Biblioteca Central Universitară și chiar canotor în tinerețe.

„Prin tinerețe am lucrat la o tipografie, tipografia băncii, BNR-ului, după care am lucrat la Baia Mare, la mină, la Cavnic. Am lucrat în subteran, minunăție, de unde luam flori de mină, bogăție! După care m-am angajat la Publiturism, la tipografie, unde am învățat foto și să tipăresc. Aveam niște mașini de tipar, în două culori și în patru culori, nemțești. După care am plecat de acolo și m-am angajat la poștă.

Am fost poștaș, dar înainte de a fi poștaș am lucrat la Biblioteca Central Universitară, fotoreproducător. Fotografiam cărți vechi, am avut cinstea și onoarea să fotografiez lucrarea lui Miron Costin, legată în piele de porc albă cu ferăcături. Le microfilmam și erau citite cu ajutorul unor aparate numite documatoare. După care am fost la Publiturism, iar de acolo am plecat la poștă unde am stat cel mai mult, 36 de ani”, a povestit acesta pentru Mediaflux.ro.

Ciubăncan Iulian, în vârstă 75 de ani, angajat RVM
Ciubăncan Iulian, în vârstă 75 de ani, angajat RVM sursa foto: Mediaflux.ro

Dorința sa de Paște vizează pacea pe Pământ, prin terminarea războiului din Ucraina și din Gaza și sănătate.

„Vreți să vă spun sincer? Să se termine războiul în Ucraina, în primul rând, după aia să se ajungă la înțelegere cu Gaza și cu Israelul, că e e păcat, genocidiul e în floare. Doresc să fie, să fie pace, să fie înțelegere, să se iubească oamenii mai mult, oamenii între oameni. Ce să îmi doresc? Sănătate, să meargă întreprinderea asta ca lumea să pot să lucrez la ea vreo 20 de ani să-l scot pe domnul Gabi (nr. șeful lui) la pensie, să plecăm în insulele Kurile. Astă este visul nostru, să plecăm în călătorii, Noua Zeelandă, să ne cățărăm pe K2”, când l-am întrebat ce își dorește de Paște.

Dohotarul Ionel, domnul de 70 de ani care „merge înainte”

Cu toate că viața nu a fost ușoară pentru domnul Dohotaru Ionel, în vârstă de 70 de ani, acesta spune că este „rezistent” și „merge înainte”. Fost angajat al MAI, operat în 2021, acesta spune că se descurcă mai greu cu veniturile, motiv pentru care a ales să își mai găsească un loc de muncă, chiar dacă este ieșit la pensie.

„Mă numesc Dohotaru Ionel și pe 7 august fac 70 de ani. Sunt la pensie din 2009”, mi-a explicat cel care îi ajută pe oameni să recicleze sticle în RVM-urile din zona Lujerului.

„Cu bănuții, ne descurcăm cum ne descurcăm și eu și soția, dar e mai greu. Pentru că de asta am și venit aici să mai fac un job. M-a sunat o fată care a lucrat cu mine, tot pensionară, dacă vreau să vin să mă angajez în luna noiembrie. Și am venit, m-a sunat de la contabilitate de la firmă, le-a spus că accept oferta și am început activitatea pe data de 27 noiembrie”, a povestit acesta vorbind despre viața sa.

Dohotaru Ionel, angajat RVM
Dohotaru Ionel, angajat RVM sursa foto: Mediaflux.ro

Venit în București după cutremurul din 1977, domnul Ionel a ales să rămână aici. Persoana la care ține cel mai mult este soția sa, care este bolnavă și de care are grijă.

„Eu am lucrat în Ministerul de Interne. Am lucrat în Constanța, din Constanța am venit în București în 1977 după cutremur și de atunci am lucrat numai în București. Am doi copii, un băiat și o fată. Am o nepoată. Sunt căsătorit, mai am puțin și fac 50 de ani de căsnicie. Soția a lucrat șeful de unitate la ICL Alimentara. E pensionară și ea, dar cu o pensie poate mică, de 1.400 lei.

Ea este foarte bolnavă, e bolnavă cu diabet, cu inima. Am avut probleme și eu probleme cu inima, dar ea e mai grav față de de mine. Eu sunt mai rezistent, deși și eu sunt operat. Am proteze pe piciorul stâng din 2021, dar mergem înainte”, a continuat acesta.

Dohotaru Ionel, angajat RVM
Dohotaru Ionel, angajat RVM

Vorbind despre munca sa, spune că totul este automatizat, iar ce are el de făcut este să scoată sacii cu sticle, să golească aparatele, să sigileze sacii și să îi pregătească pentru ridicare.

„Aparatele să funcționeze în primul rând, să fie curate întotdeauna, trebuie curățate, toți sacii care sunt în înăutru și toate pubelele trebuie golite când se umplu. Este totul automat, ni se arată exact când s-a aprins becul roșu, lada s-a umplut, sacul trebuie scos, golit, sigilat și depozitat în spate acolo pentru ridicare”, a povestit el.

Oamenii au învățat să folosească aparatele

Domnul Dohotaru spune că oamenii au învățat să folosească aparatele, chiar și cei mai în vârstă, iar unii sunt foarte mulțumiți cu această activitate de reciclare.

„Majoritatea au învățat, i-am învățat și eu, i-am învățat cum să bage sticlele, mai ales pe ăștia bătrânii care ei se descurcă mai greu cu tehnica nouă. I-am obișnuit și pe ei și le-am arătat cum să introduc sticlă în în aparat. Cu oamenii mă înțeleg foarte bine, m-au înțeles. Unii sunt foarte mulțumiți cu activitatea asta de de reciclare. Programul mi l-am ales în funcție de clienți.

Programul inițial a fost la ora 11:00, dar în zona asta dimineața este foarte foarte aglomerat și mi s-a schimbat programul de la ora 7:00 la ora 15:00. Dacă se întâmplă ceva mă anunță pe mine fetele de la dispecerat. Niciodată nu s-a pus problema să lăsăm aparatele să nu funcționeze”, a completat acesta.

„Să fie sănătate în primul rând pentru soție și familie”, ne-a spus domnul Dohotaru că este dorința sa de Paște.

Gheorghe Florea, domnul cu 27 de nepoți și 14 zile până la pensie

Pe domnul Gheorghe Florea, în vârstă de 65 de ani, l-am găsit la Băneasa, acolo unde ajuta oamenii să recicleze. Despre sine ne-a povestit că are o familie numeroasă, cu 8 copii și 27 de nepoți.

Gheorghe Florea, angajat RVM, sursa foto Mediaflux.ro
Gheorghe Florea, angajat RVM, sursa foto Mediaflux.ro

„Mă numesc Gheorghe Florea, în vârsta de 65 de ani și am o familie mai numeroasă, opt copii și fiecare au copiilor lor, un număr de 27 de nepoți”, ne-a spus mândru domnul Florea.

„Știți cum este, fără să muncești nu poți să dobândești. Problema este că nu sunt nici prea mulți bani ca să poți să treci peste obstacole, dar nici să stai degeaba acasă sau nu faci nimic”, a povestit acesta, vorbind despre filozofia sa de viață.

Gheorghe Florea, angajat RVM, sursa foto Mediaflux.ro
Gheorghe Florea, angajat RVM, sursa foto Mediaflux.ro

Întrebat cum i se pare actualul loc de muncă, spune că acesta a fost creat de curând și l-a găsit printr-un fost coleg.

„Este un loc care de muncă care a fost creat acum de curând și printr-un fost coleg mi s-a solicitat dacă vreau să mut ca operator sortator aici”, a explicat.

Mai are doar două săptămâni până la pensie

Ajuns lșa 65 de ani, domnul Florea și-a depus la începutul lunii aprilie dosarul de pensie și acum așteaptă soluționarea sa. Totuși, chiar dacă se va pensiona, spune că va continua să lucreze atât timp cât îi va permite sănătatea.

„Am muncit timp de 42 de ani, la vârsta mea de 65 ani n-am nici o amendă. Am depus dosarul pentru pensie, acum aștept soluționare a dosarului timp de 45 de zile. Au trecut doar 30 de zile de când l-am depus. Am să mai rămân să lucrez cât sănătatea îmi va permite”, spune el.

Credincios din fire, Gheorghe Florea își dorește de Paște sănătate și să fie aproape de familie.

„Să am sănătate și să fiu alături de familie, în rest se ocupă Dumnezeu de tot”, a conchis acesta.

SGR-ul, un exemplu de economie circulară promovat de Comsia Europeană

Cristian Lazăr, CEO-ul Green Pack, ne-a mai explicat că Sistemul de Garanție Returnare este un exemplu perfect de economie circulară promovat de Comisia Europeană, iar în următorii cinci ani va fi prezent în toate statele UE.

„SGR -ul este chiar un exemplu de economie circulară. Este promovat de Comisia Europeană ca un instrument care face parte din pachetul pentru Economia Circulară aprobat de către UE acum câțiva ani și el este prezent din ce în ce mai mult în toate statele UE și cred că în următorii 5 ani va deveni absolut prezent în toate statele”, a explicat omul de afaceri din domeniul reciclării.

Mai mult, acesta spune că România este prima țară din Europa care a implementat un sistem de garanție depozit unitar, diferit de cel din Germania, acolo unde nu este totul centralizat.

„Suntem unii dintre promotori. Suntem de fapt a doua țară ca mărime care a implementat sistemul. Ceea ce e interesant este că chiar prima care a implementat un sistem unitar, pentru că Germania are un alt tip de sistem similar, dar nu este chiar ca al nostru.

În Germania este operat de mai mulți operatori de sistem, nu există unul singur cum este în România și este gestionat diferit. Aici este gestionat centralizat și efectiv se ocupă de tot ceea ce înseamnă preluarea deșeurilor pe care oamenii le aduc înapoi la magazine și valorificarea lor”, a completat acesta.

Gorgan Gabriel, omul din spatele oamenilor din spatele ambalajelor

Gorgan Gabriel este unul dintre project managerii de la compania Green Pack care administrează partea de colectare. Acesta spune că administrează 57 de locații din toată țara cu tot atâția angajați, iar sistemul funcționează din ce în ce mai bine, oamenii aducând cantități din ce în ce mai mari de sticle. Fost angajat în domeniul bancar, el își organizează cel mai mult activitatea bazându-se pe cifre și statistici, modificând constant programul și munca echipei sale în funcție de diferiți parametri.

Gabriel Gorgan, project manager Green Pack
Gabriel Gorgan, project manager Green Pack

„Sistemul funcționează foarte bine din mai multe puncte de vedere. Lumea a început să aducă cantități din ce în ce mai mari pe partea de reciclare. Au învățat să folosească aparatele și datorită angajaților noștri pe care-i avem fiecare locație. În momentul de față sunt într-un flux normal și mergem din ce în ce mai bine”, a explicat acesta.

Vorbind despre echipa sa, spune că are foarte mulți pensionari angajați, descoperiți în mare parte prin recomandări.

„Avem foarte mulți pensionari, în momentul de față, ca și profil de angajați. Am mers foarte mult pe recomandări, nu am preferat să mergem pe varianta de piață rece. Am mers doar pe recomandări pentru a crea o familie cât mai unită și mai frumoasă în cadrul cadrul acestui proiect pe care l-am început”, a completat Gorgan Gabriel.

Vorbind despre SGR, reprezentantul Green Pack spune că gradul de returnare al sticlelor este în creștere, mai ales că românii au înțeles de ce este necesară returnarea ambalajelor.

„Gradul de returnare al sticle este în creștere, creșterile sunt de 30-40% de la săptămâna la săptămână. Mă bucur foarte mult că românii au înțeles că aceasta este varianta corectă și prin această variantă dăm o nouă viață PET-urilor”, a completat acesta.

Aceștia sunt doar o parte din oamenii din spatele ambalajelor, cei care ajută România să tindă spre o economie circulară mai dezvoltată.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un pacient a primit biscuiți cu viermi la Spitalul Fundeni din București: „O să îmi comand ceva să mănânc”. Ce spune unitatea medicală
Un pacient a primit biscuiți cu viermi la Spitalul Fundeni din București: „O să îmi...
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest dispozitiv
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile,...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...