NEWS

Ministrul Muncii, anunț pentru toți angajații. Statul acordă vouchere și pentru românii care muncesc la patron

Ministrul Muncii anunț pentru toți angajații. Statul acordă vouchere și pentru românii care muncesc la patron
Sursa foto: Hotnews

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că angajații din mediul privat ar urma să primească trei tipuri de vouchere. Pentru a beneficia de beneficiile respective, angajații trebuie să aibă competențe superioare la locul de muncă.

Ministrul Muncii a explicat că este vorba beneficii care se vor acorda sub formă de vouchere cu scopul de a dezvolta competențele digitale, lingvistice și verzi.

Ministrul Muncii anunță vouchere pentru angajații din sistemul privat

În cazul competențelor verzi , ministrul Muncii a explicat că vor fi acordate astfel încât anagajații să facă mai ușor tranziția spre meseriile viitorului. Iar una din „tendițele actuale reprezintă adaptarea la meseriile verzi”, a adăugat ministrul social-democrat.

Ministrul Muncii a subliniat că unul din obiectivele asumate constă în derularea programelor pentru a face ca piața muncii din România să devină mult mai atractivă și pentru tineri. Însă, pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca statul să înțeleagă și nevoia angajatorilor.

„Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii.

Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor. Dacă acum 10 ani, angajatorii trăgeau puternice semnale de alarmă cu privire la fiscalitate, astăzi, cea mai importantă problemă pe care mediul de afaceri, pe care angajatorii o ridică, este legată de lipsa forței de muncă”, completat ministrul Muncii.

Premieră pe piața Munciii. Simona Bucura-Oprescu a anunțat ce se va întâmpla cu salariile femeilor
Sursa foto: mmuncii.ro

O piață a muncii mai atractivă și pentru tineri

Pentru a dezvolta piața muncii și pentru satisface nevoile angajatorilor în materie de personal, Sorina Bucura-Oprescu va finanța cu ajutorul fondurilor europene trei componente importante. Una dintre ele constă în progamele de ucenicie, finanțate în prezent prin ANOFM.

„Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, în această primăvară vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente.

Una dintre ele se referă la programele de ucenicie, și acum avem programe de ucenicie finanțate prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dar acestea sunt finanțate de la bugetul de stat și ne dorim să schimbăm cumva finanțarea acestora, astfel încât să fie prin bani europeni, pentru creșterea competențelor”, a mai spus Sorina-Bucura Oprescu.

Noi programe anunțate de ministrul Muncii

Cu alte cuvinte oficialul de la muncă și-a setat un nou obiectiv. Anume: acela de a oferi o „corelare între venituri și elementul de plus-valoare pe care angajații îl pot aduce în companie prin competențele pe care le au. În acest mod, susține Simona Bucura-Oprescu, angajatori își vor remunera salariații pe baza abilităților, și nu ca o nevoie obligatorie de a crește remunerația angajaților.

„Fiindcă noi ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților, dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților, ci ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta.

Aici vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor: Competențe digitale, pentru că din păcate aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi. Aici este zona în care trebuie să venim cu politici clare, trebuie să venim cu politici fundamentate”, a mai spus ministrul Muncii.

Este obligatoriu pentru milioane de români! Legea care interzice plata în numerar, adoptată. Toți angajații din România sunt vizați
sursa: playtech.ro

Programul Reconnect

În acest sens, Sorina Bucura-Oprescu a precizat că primul pas a fost făcut de ANOFM prin proiectul Reconnect. Un program care funcționează ca un mecanism de anticipare a noilor tendințe de piața muncii. Adică, tot ceea ce formează sistemul de educație din România, (licee, universități, școli profesionale, învățământ dual) este adaptat la  nevoia angajatorilor, potrivit România TV.

„Și am făcut și primul pas, fiindcă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect, care este un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii și care leagă ceea ce formează sistemul de educație din România, fie că discutăm despre licee, universități, învățământ dual, de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât să putem să luăm decizii fundamentate”, a arătat Simona Bucura Oprescu.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele