EDITORIAL & OPINIE

Miza geostrategică a finanțării educației

Miza geostrategică a finanțării educației

O națiune educată va putea spune, peste 50 de ani, când alt Putin va încerca să invadeze un stat, să omoare copii, femei și bunici, că îl trântește de nu se vede. Acesta este, până la urmă, efectul educației, dincolo de înțelegerea analizei matematice, a acceleratorului de particule sau descoperirea unor galaxii prietenoase: să nu poți fi manipulat de un cretin frustrat dornic de mărire.

O națiune educată nu va putea să nască alt Putin, deoarece va vota conștiințe. Un om liber nu va vota pe unul mai prost ca el, va detecta ticăloșia, prefăcătoria. Și până atunci, îi va trimite pe candidați la medic. Sau nici nu-i va putea trece prin minte că un candidat a decis să-și potolească stomacul sau orgoliul jumulind popoare întregi.

Eu nu știu cum va arăta lumea peste 50 de ani. Sau dacă va mai arăta. Știu, însă, că un copil care vine acasă cu o notă mare, deoarece a reușit, după multe lighene cu apă rece în care a stat cu picioarele, să priceapă care-i faza cu chimia organică, e mai fericit. Iar fericirea se propagă și la alții. E starea de grație pe care comuniștii ne-au interzis-o, deoarece presupunea să atingi un vis pe care ai îndrăznit să-l proiectezi în univers, să-i dai formă, să-l transformi în materie.

O națiune educată nu va înghiți o retorică otrăvită. Va respinge, de pildă, ideea că, pentru pace trebuie să-ți abandonezi țara în mâinile dușmanului, fără să tragi un singur glonț. Va respinge văicăreala gen „ce să facă și Putin, dacă l-au izolat?” Sau „ce tot o țineți cu afirmațiile puternicilor lumii, lui Putin de ce nu-i dați voie să se exprime”? …Da, sunt oameni care gândesc astfel. Ce frustrări or fi strâns într-o viață numai ei știu. Sau la câte biblioteci au dat foc, în mintea lor speriată de bărboși, ochelariști, pletoși îmbrăcați în blugi…

Ce faci dacă ești invadat? Te aperi, ripostezi, încerci să-i bagi agresorului o mătură în ochi sau faci stânga-mprejur și o iei la goană? …Doar că nu poți lupta cu furculițe. Iar cei care se plâng că achiziționăm arme să se gândească la scenariul în care am fi în pielea goală, costelivi și plângăcioși, în fața unei haite de câini turbați.

În România se toacă teorii ale conspirației despre puternicii care conduc planeta mai ceva decât în sezonul zacuștilor. Nu doar în România, dar țara asta ne doare cel mai tare. Convingerea unora că unul care a citit obligatoriu se dă deștept, te ia de fraier, deși tu n-ai silabisit decât etichete de bere, e un reziduu implantat în capul colectiv de zeci de ani de comunism în care sovietele au luptat împotriva conștiințelor. Și când nu le-au putut ninge, le-au întemnițat și ucis. Asta se petrece acum în războiul din Ucraina, acesta este motivul pentru care în Federația Rusă, o revoluție este aproape imposibilă. O națiune dresată, terorizată, amenințată, paralizată de frică și-a pierdut instinctul libertății… Asta presupunând că l-a avut vreodată.

E drept că roadele educației susținute se văd în câteva generații. Și chiar nu știu cum va arăta lumea peste 50 de ani. Știu, însă, că un popor în care se investește masiv în cunoaștere, în gândire, nu poate fi manipulat.

Când am propus ca bugetul educației să fie de 10 la sută, timp de 10 ani, unii s-au uitat la mine ca la un nebun. Visam frumos, căci am iubit, de copil, atât de mult literele încât chiar credeam că aceasta este soluția la toate problemele. Câteva state asiatice au investit din PIB sume reprezentând numere cu două cifre, iar în emisiunile mele le-am dat mereu exemplu pentru România.

Acum e greu să pronunți asemenea cifre, după o pandemie care ne-a secătuit și în timpul unui război unde mizele unui agresor imprevizibil sunt cunoscute doar de mintea sa tulbure.

Acum e greu și să trăiești meditând la asta…

Parteneri
Boala care determină ofilirea și uscarea roșiilor. Toți pasionații de grădinărit trebuie să știe asta
Boala care determină ofilirea și uscarea roșiilor. Toți pasionații de grădinărit trebuie să știe asta
Cum poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie. Trebuie să urmezi acești pași
Cum poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie. Trebuie să urmezi acești...
FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic
FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat un adevărat lux
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat...
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?! Surpriză uriașă în finala Survivor!
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul...
Orașul din România unde un apartament cu 3 camere se vinde cu 12.000 de euro. E complet mobilat și utilat și are și două balcoane
Orașul din România unde un apartament cu 3 camere se vinde cu 12.000 de euro....
BREAKING Banca Transilvania a anunţat oficial că a cumpărat BRD Pensii. Cea mai mare bancă din România intră astfel pe segmentul de pensii private obligatorii Pilon II
BREAKING Banca Transilvania a anunţat oficial că a cumpărat BRD Pensii. Cea mai mare bancă...
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care, alături de soţul ei, a reuşit să ajungă de la un magazin deschis în anii '90 la 120 de magazine şi afaceri de sunte de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care, alături de soţul ei, a reuşit să ajungă...
Dumnezeule! Kate, VĂZUTĂ în public în timpul tratamentului pentru cancer! Fotografia cu Prinţesa de Wales de care toţi vorbesc
Dumnezeule! Kate, VĂZUTĂ în public în timpul tratamentului pentru cancer! Fotografia cu Prinţesa de Wales...
UE a dat ordin. Intră în vigoare peste tot din 1 iulie. România n-are de ales
UE a dat ordin. Intră în vigoare peste tot din 1 iulie. România n-are de...
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost dată și îi ajută enorm
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost dată și...
Un robot rezolvă un cub Rubik într-un timp record de 0,305 secunde
Un robot rezolvă un cub Rubik într-un timp record de 0,305 secunde
Revine epoca războiului: Cea mai mare ţară europeană care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru tineri. ”Lumea e din ce în ce mai nesigură”
Revine epoca războiului: Cea mai mare ţară europeană care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu...
Povestea unui miliardar şi a imperiului armelor creat de el, pe care războiul l-a transformat dintr-un paria al afacerilor într-un erou şi mare câştigător
Povestea unui miliardar şi a imperiului armelor creat de el, pe care războiul l-a transformat...
Vremea devine insuportabilă. Temperaturi de speriat în România
Vremea devine insuportabilă. Temperaturi de speriat în România
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Se dau bani pentru digitalizarea primăriilor din țară! Anunțul oficial de la Guvern
Se dau bani pentru digitalizarea primăriilor din țară! Anunțul oficial de la Guvern
Cum arătau Alexia Eram și Mario Fresh la PRIMA lor întâlnire. Poza rară care a scăpat pe net...
Cum arătau Alexia Eram și Mario Fresh la PRIMA lor întâlnire. Poza rară care a...