Piața muncii din România suferă la capitolul personal. Fie că vorbim de companiile care activează în sectorul construcțiilor sau cele din industria ospitalieră, angajatorii din sectoarele amintite sunt nevoite să „importe” personal din alte țări, mai cu seamă din statele asiatice.
Dar, pare că principaliii jucători din piața muncii nu sunt mulțumiți de expați. Este și cazul lui Cătălin Mahu, proprietarul unui lanț celebru de restaurante, care a fost nevoit să concedieze toți angajații străini. Antreprenorul acuză lipsa de igienă a asiaticilor și modul lor de viață.
Pe lângă aceste carențe grave, proprietarul restaurantelor „La Mama” mai spune că expații nu sunt nici mai ieftini și nici mai muncitori.
„Nu mai vreau să angajez asiatici. În primul rând pentru că diferența civilizațională este enormă între noi și ei. Eu cred că am depășit momentul în care să trebuiască să învăț pe cineva să se spele pe mâini. Oamenii aceștia trebuie întâi învățați să se spele pe mâini. Sunt un dezastru.
Pentru ei, a trăi cu un gândac e parte din viața lor normală! I-am cazat pe acești oameni în locații scumpe doar pentru a fi sigur că nu există ploșnițe, gândaci – cu care ei nu au o treabă să trăiască, dar eu am.
Și îmi dau seama că modul lor de a gândi este fundamental diferit de al nostru. În plus, nici nu sunt mai ieftini sau mai muncitori. Eu cred în forța de muncă românească”, a mai spus Cătălin Mahu.
Prin urmare, antreprenorul are de gând să angajeze doar forța de muncă autohtonă, mai ales că plănuiește să-și extindă afacerea. Drept urmare va angaja alte 100 de persoane, pe lângă cele 200 de angajați pe care îi are în prezent.
Pentru a acoperi deficitul de personal, patronul lanțurilor de magazine colaborează cu școlile de arte și meserii precum și cu persoanele care suferă de dizibalități. Dacă toți antreprenorii ar proceda la fel, susține Cătălin Mahu, puterea de muncă din România nu ar mai pleca peste hotare.
„În restaurantele noastre am decis acum câteva luni să luăm oameni doar din piața românească. Dacă nu dăm șanse forței de muncă din România, va pleca afară și ne vom plânge că pleacă. Pentru noile locații pe care urmează să le deschidem, vom avea nevoie de aproximativ 100 de angajați.
Pentru aceasta, colaborăm cu școlile de meserii și angajăm și persoane cu dizabilități, pentru că trebuie să întoarcem comunității binele pe care îl primim”, spune Cătălin Mahu, potrivit stiripesurse.ro.