LIFESTYLE

Pericolul postului intermitent. Riscuri asupra adolescenților

Pericolul postului intermitent. Riscuri asupra adolescenților
Sursă foto: Pexels

Un studiu recent arată pericolul postului intermitent. Cercetătorii din Munchen au descoperit o dezvoltare celulară afectată la adolescenții care țin acest tip de dietă.

Pericolul postului intermitent

Vârsta joacă un rol semnificativ în rezultatele postului intermitent. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München (TUM), LMU Hospital München și Helmholtz München au descoperit că postul intermitent cronic a perturbat dezvoltarea celulelor beta producătoare de insulină la șoarecii tineri.

Descoperirile trezesc îngrijorări cu privire la riscurile potențiale pentru oameni, în special pentru adolescenți.

„Postul intermitent este cunoscut ca având beneficii, inclusiv stimularea metabolismului și ajutând la pierderea în greutate și la bolile de inimă. Dar până acum, potențialele sale efecte secundare nu au fost bine înțelese”, spune Alexander Bartelt, profesorul Else Kröner Fresenius și Catedra de Medicină Nutrițională Translațională la UTM.

Într-un studiu publicat recent, echipa arată că postul intermitent în timpul adolescenței ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra metabolismului.

Postul îmbunătățește metabolismul, dar nu și la tineri

Cercetătorii au studiat trei grupuri de șoareci: adolescenți, adulți și animale mai în vârstă. Șoarecii au rămas fără mâncare timp de o zi și au fost hrăniți normal în două zile. După zece săptămâni, sensibilitatea la insulină s-a îmbunătățit atât la șoarecii adulți, cât și la cei mai în vârstă, ceea ce înseamnă că metabolismul lor a răspuns mai bine la insulina produsă de pancreas.

Acest lucru este esențial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea unor afecțiuni precum diabetul de tip 2.

Cu toate acestea, șoarecii adolescenți au prezentat un declin îngrijorător al funcției celulelor beta, celulele pancreasului producătoare de insulină. Producția insuficientă de insulină este legată de diabet și de metabolismul perturbat.

„De obicei, postul intermitent este considerat benefic pentru celulele beta, așa că am fost surprinși să constatăm că șoarecii tineri au produs mai puțină insulină după postul prelungit”, explică Leonardo Matta de la Helmholtz München, unul dintre autorii principali ai studiului, citat de Eurekalert.

Celulele beta defecte seamănă cu cele ale pacienților cu diabet de tip 1

Cercetătorii au utilizat cea mai recentă secvențiere a celulelor unice pentru a descoperi cauza afectării celulelor beta. Examinând schița pancreasului, echipa a descoperit că celulele beta din șoarecii mai tineri nu au reușit să se maturizeze corespunzător.

„La un moment dat, celulele șoarecilor adolescenți au încetat să se dezvolte și au produs mai puțină insulină”, spune Peter Weber de la Helmholtz München, de asemenea autor principal.

Șoarecii mai în vârstă, ale căror celule beta erau deja mature înainte de începerea postului, au rămas neafectați.

Echipa a comparat rezultatele obținute la șoareci cu datele din țesuturile umane. Ei au constatat că pacienții cu diabet de tip 1, în care celulele beta sunt distruse de un răspuns autoimun, au prezentat semne similare de deteriorare a maturării celulelor. Acest lucru sugerează că rezultatele studiului pe șoareci ar putea fi relevante și pentru oameni.

„Studiul nostru confirmă faptul că postul intermitent este benefic pentru adulți, dar ar putea veni cu riscuri pentru copii și adolescenți”, spune Stephan Herzig, profesor la UTM și director al Institutului pentru Diabet și Cancer de la Helmholtz München.

„Următorul pas este săparea mai adâncă în mecanismele moleculare care stau la baza acestor observații. Dacă vom înțelege mai bine cum să promovăm dezvoltarea sănătoasă a celulelor beta, se vor deschide noi căi pentru tratarea diabetului prin restabilirea producției de insulină.”

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele