Rodica și Ștefan Tapalagă, frații care au făcut furori pe scena teatrului românesc, au jucat, de fapt, foarte puțin împreună pe scenă. Au făcut în schimb dutete memorabile în piesele de teatru radiofonic.
Fratele delicatei actriţe Rodica Tapalagă, a fost soţul renumitei regizoare Sanda Manu. Ştefan Tapalagă s-a nascut la 4 aprilie 1933, la Dorohoi, oras moldovenesc unde a facut scoala primara si liceul. Apoi, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in anul 1961, la clasa profesorului Fintesteanu – Sanda Manu, Dem Radulescu si Alex Lungu. In perioada urmatoare este elev la Paris pentru a studia pantomima cu Jacque Lecqoc. A jucat pe scena Teatrului din Piteşti şi a Teatrului de Comedie din Capitală.
De la primele apariţii scenice, s-a afirmat ca o prezenţă interpretativă, dotată cu reale calităţi comice şi dramatice. De-a lungul anilor, a dat viaţă unui număr impresionant de personaje, în sute de spectacole. Din şirul realizărilor pe marele ecran, cităm: „Brigada diverse în alertă” (1971), „Dimitrie Cantemir” (1974), „Cercul magic” (1975) etc.
Ştefan Tapalagă a fost o prezenţă de prestigiu la radio şi televiziune, în special în spectacolele de comedie şi divertisment. Scurt timp, a îndrumat o serie de tineri învăţăcei în tainele artei scenice.
A participat impreuna cu Sorin Poenaru si Iosif Silahy, in 1954, pentru prima data la concursurile internationale de floreta. A fost maestru al sportului activand in domeniul scrimei fiind campion al acestei frumoase arme.
Rodica a urmat cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr” din București. A absolvit și ea Institutului de Artă teatrală și Cinematografică din București, Facultatea de Teatru, promoția 1959, apoi a jucat în Teatrul din Craiova.
A fost studenta lui Ion Şahighian, căreia i-a datorat încrederea pe care a câştigat-o în meserie. În urma Premiului de interpetare pentru rolul Liuba Setova din „Tânăra Gardă” de Fadeev, la Concursul republican al tinerilor artiști din teatrele dramatice din acel an, Lucia Sturdza Bulandra a angajat-o la Teatrul Municipal (actualul Teatru „L.S. Bulandra”).
A debutat în 1958 pe marile ecrane în comedia „Alo?… ați greșit numărul!”, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc (Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu). A fascinat spectatorii pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova (unde a fost repartizată la încheierea studiilor), Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Din 1961 până în 2010 (cu o scurtă întrupere între anii 1977-1981 când a jucat la Teatrul Mic) a fost actriță a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București, fiind ultima actriță angajată personal de Lucia Sturza Bulandra. A avut peste 100 de roluri la teatrul radiofonic și circa 30 la cel de televiziune. În 2001, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. A fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște (1929-2011), având împreună un fiu – Barbu (născut în 1970), plecat în Statele Unite.
În 1972, la Teatrul „Bulandra”, Rodica Tapalagă începea să o joace pe celebra Coana Joiţica (Zoe Trahanache) în spectacolul memorabil – „O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei.
Parteneri de scenă erau Toma Caragiu (Tipătescu), Petre Gheorghiu (Trahanache), Octavian Cotescu (Caţavencu), Aurel Cioranu (Cetăţeanul Turmentat), Ştefan Bănică Sr. (Ghiţă), Dem Rădulescu (Farfuridi), Mircea Diaconu (Brânzovenescu) şi Liviu Ciulei (Dandanache).
Spectacolul a fost un imens succes, iar Rodica Tapalagă şi Toma Caragiu au format un cuplu extraordinar. Din păcate, după cinci ani de reprezentaţii cu casa închisă, piesa s-a întrerupt, datorită dispariţiei tragice a lui Toma Caragiu la cutremurul din 4 martie 1977.