EDITORIAL

Schengen România: victoria unor combinații antieuropene

Schengen România victoria unor combinații antieuropene
sursa foto: romania24.ro

Dacă mai are nevoie cineva de o dovadă a urgenței reformei Tratatului Uniunii Europene, să privească încă o dată către blocarea de către Austria a accesului României în Spațiul Schengen.

Chiar dacă lucrurile ar trebui să fie simple, în economia politică europeană democrația e un lucru complicat, căci distanța cea mai scurtă dintre două puncte nu este linia dreaptă.

Iată de ce: Parlamentul European, cea mai legitimă instituție a UE, deoarece este rezultatul votului direct, a adoptat numeroase rezoluții care cer aderarea de urgență a României și Bulgariei. Nu în van, nu către Sfântul Duh, ci adresate Comisiei Europene, cu solicitarea imperativă ca aceasta să ceară Consiliului UE, un fel de „Cupolă”, rezolvarea fără întârziere a unei situații rușinoase, sfidătoare la adresa cetățenilor.

Dar, deși eurodeputații reprezintă circa 450 de milioane de cetățeni și este ales de 165 de milioane de alegători (al doilea cel mai mare electorat din lume), împarte funcția legislativă cu Consiliul UE și Comisia, căci așa este Tratatul. Și chiar dacă Parlamentul are o legitimitate mai presus de îndoială, nu are control asupra inițiativei legislative și trebuie să-și negocieze poziția de fiecare dată. Dar nu are ultimul cuvânt.

Nu poate înainta propriile legi, iar cele pe care le poate avansa sunt cu titlu de recomandare.

Dacă vocea cetățeanului chiar contează, un nou Tratat al UE, care să corecteze o anomalie și să dea Parlamentului putere reală de decizie, devine o prioritate. Mai ales că, după ceea ce s-a numit „Conferința privind viitorul Europei” a rezultat clar că populația UE își dorește o reprezentare mai practică, mai eficientă, o dovadă că cineva îi ascultă vocea, aspirațiile, îi cunoaște planurile și le pune în practică.

În mod ironic, eurodeputații austrieci susțin aderarea României la Schenghen, cancelarul Karl Nehammer are alte interese. Nu le va scrie în memorii, căci ar trebui să-și devoaleze simpatiile intime. Iar dacă ar face-o, ghinion, căci cine să îndrăznească să suspende fondurile din PNRR-ul austriac?

Iar Tratatul nu prevede eliminarea din UE. Chiar dacă ar prevedea, există teoria că trebuie să-ți prietenii aproape, iar dușmanii și mai aproape. Chiar dacă te sufocă? Chiar, căci oricum, nu le poți arăta ușa.

În lipsa unei diplomații economice eficiente, un concept pe care alte state îl aplică de mult, cu succes, României nu-i mai rămâne decât să spere că într-o zi, cuprins de remușcări, Nehammer va ridica piciorul de pe frână.

Dar în acest timp, să ne gândim, o secundă, că Parlamentul ar căpăta puterea de a decide. E clar, aderarea s-ar produce în secunda următoare.

Ceva, însă, îmi dă frisoane, și am spus-o în plen acum un an: dacă din iulie 2024, jumătate dintre eurodeputați vor fi extremiști? Cu acest coșmar viu, sumbru, putem trăi? Nu putem, căci acest coșmar continental este tot ce își dorește Vladimir Putin. Planul său ideologic conține o Românie măcinată de euroscepticism, cetățeni depresivi care înjură Bruxelles-ul, manipulați de circari fără Dumnezeu. O populație căreia îi tremură genunchii, abonată la sărăcie, fără bani europeni, este tot ce își dorește în România.

Ce-am mai avea de făcut pentru a adera la Schengen, dacă nu putem să ne bucurăm de ajutorul atâtor companii austriece cu cifre de afaceri colosale în România?

Am putea, de pildă, să ne folosim de logica mincinoasă a lui Nehammer legată de migranții ilegali.

Am putea controla minuțios, fără grabă, 2-3 zile, toate camioanele și trenurile cu destinația Austria, să nu scape cumva vreun migrant ilegal pe la granița României. Inclusiv trenurile cu țiței și produse petroliere.

Parteneri
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Un cutremur major ar fi un dezastru. La ce capitole stă România cel mai rău
Un cutremur major ar fi un dezastru. La ce capitole stă România cel mai rău
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Se vinde un cazinou din România. La ce preț e evaluat
Se vinde un cazinou din România. La ce preț e evaluat
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Alertă pentru românii care cumpără carne de miel de Paște!
Alertă pentru românii care cumpără carne de miel de Paște!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile