NEWS

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme. Reguli noi în legea pensiilor pentru seniori

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme. Reguli noi în legea pensiilor pentru seniori
sursa foto: colaj foto

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme. Astfel, în noua lege a pensiilor, care teoretic  aduce echitate în sistemul de pensii din România, există o serie de reguli clare pentru persoanele defavorizate, precum cei cu dizabilități sau cei care primesc indemnizația minimă socială ce pot deveni pensionari mai devreme.

Reguli noi în legea pensiilor pentru seniori

Reforma pensiilor din România are un obiectiv clar: asigurarea unei pensii echitabile pentru toți pensionarii, indiferent de sistemul din care fac parte. Legea pensiilor vizează nu doar creșterea sustenabilă a pensiilor, ci și aducerea sistemului românesc la un nivel comparabil cu standardele europene.

Comparativ cu media alocată pentru pensii în Uniunea Europeană, care este de 13,6% din PIB, în România acest procent este de numai 9%. De aceea, noua lege a pensiilor a fost concepută pentru a majora aceste cheltuieli și a asigura o pensie mai decentă pentru români. Pentru aceasta, s-au finalizat negocierile cu Comisia Europeană, pentru a se putea crește alocările pentru pensii.

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi comunicate în următoarele două luni, iar pensionarii din întreaga țară vor afla cât vor primi. Cu toate acestea, unele persoane nu vor beneficia de a doua majorare a pensiei în septembrie, după cea din ianuarie 2024.

Printre acestea se numără cei care au stagii minime de cotizare, care nu vor primi o majorare suplimentară. De exemplu, un pensionar cu un stagiu de cotizare de 18 ani sau chiar doar 15 ani va rămâne cu aceeași pensie.

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme

Pentru persoanele cu dizabilități, noua lege a pensiilor menține reducerile din vârsta standard de pensionare, oferindu-le astfel un suport financiar adecvat în funcție de gradul lor de handicap și de contribuția la sistemul de pensii.

Astfel, asigurații cu handicap grav vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 15 ani, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Pentru cei cu handicap accentuat, reducerea este de 10 ani, condiția fiind realizarea a cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.

De asemenea, asigurații cu handicap mediu vor primi o reducere similară a vârstei standard de pensionare, dacă au realizat întregul stagiul de cotizare, scrie DigiEconomic.

În plus, persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare a pensiei cu un număr fix de puncte, respectiv 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în aceste condiții severe, și 0,25 puncte pentru fiecare an lucrat în condițiile unui handicap accentuat.

În ceea ce privește indemnizația minimă socială, aceasta va continua să fie acordată pensionarilor cu venituri din pensie mai mici decât valoarea indemnizației minime stabilite prin ordonanță de urgență. Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari va fi majorat anual, aplicându-se același mecanism de majorare ca și în cazul pensiilor publice.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea indemnizației minime sociale este de 1.281 de lei, urmând să fie majorată într-un sistem identic cu cel aplicat pentru pensiile publice. Acest lucru are drept scop asigurarea unui nivel de trai minim decent pentru toți pensionarii aflați în situații financiare precare.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor săi
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Avertisment apocaliptic de la omul care a creat ChatGPT: ”Îmi este frică de ce va urma, este o problemă masivă. Nu realizaţi încă impactul Inteligenţei Artificiale.” Milioane de joburi vor dispărea
Avertisment apocaliptic de la omul care a creat ChatGPT: ”Îmi este frică de ce va...
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de...
Carmen Iohannis, cu fusta PREA scurtă în America! Ce s-a văzut când s-a aşezat pe scaun. FOTO DE NERATAT
Carmen Iohannis, cu fusta PREA scurtă în America! Ce s-a văzut când s-a aşezat pe...
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în concediu
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Cum poate fi identificat un psihopat conform cercetătorilor
Cum poate fi identificat un psihopat conform cercetătorilor
Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii, iar clădirile fantomă rezidenţiale domină orizontul
Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii,...
Cine este antreprenorul care vrea să transforme cele mai arzătoare dorinţe ale oamenilor într-o afacere. El a creat şi vândut mai multe afaceri
Cine este antreprenorul care vrea să transforme cele mai arzătoare dorinţe ale oamenilor într-o afacere....
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Băutura apreciată de români devine un lux! Cât costă acum cafeaua?
Băutura apreciată de români devine un lux! Cât costă acum cafeaua?
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți...