NEWS

Se prelungesc înscrierile pentru Noaptea Muzeelor, evenimentul internațional din 18 mai. Înscrieri prelungite până pe 26 aprilie pentru entitățile culturale 

Se prelungesc înscrierile pentru Noaptea Muzeelor evenimentul internațional din 18 mai. Înscrieri prelungite până pe 26 aprilie pentru entitățile culturale 
sursa foto: Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor din România, ediția din 2024, are loc în data de 18 mai, marcând 20 de ediţii ale evenimentului. Reţeaua Naţională a Muzeelor anunţă prelungirea sesiunii de înscrieri pentru muzee până la data de 26 aprilie.

Mai mult, Institutul de Istorie a Religiilor vine pentru prima data la acest eveniment, cu o proiecţie specială a filmului „O umbră de nor” de Radu Jude. De asemenea, participanții se mai pot bucura de Salonul Internaţional al Sticlei, la Galeria Orizont din Bucureşti; Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca și Centrul de Artă Contemporană din Iaşi, toate participân pentru prima dată la eveniment.

Se prelungesc înscrierile pentru Noaptea Muzeelor, evenimentul internațional din 18 mai. Înscrieri prelungite până pe 26 aprilie pentru entitățile culturale

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată în România de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind un eveniment anticipat de publicul de toate vârstele, în fiecare an. Noaptea Muzeelor este o ocazie unică de a celebra şi de a explora bogăţia patrimoniului cultural din România. Cu sprijinul muzeelor, galeriilor, instituţiilor culturale şi al altor spaţii alternative, evenimentul promite să ofere experienţe educative şi atrăgătoare pentru toate vârstele şi interesele.

Proiecte inedite

Printre proiectele inedite înscrise se numără: proiectul de Revitalizare a unui spaţiu cu personalitate – Cinema MARCONI, propus de ARCUB; iniţiativa intitulată „Prietenii Vârstnicilor”, promovată de Asociaţia Niciodată Singur, prin care orice vârstnic care îşi doreşte să participe la Noaptea Muzeelor, dar nu are cu cine să meargă, poate intra în ”gaşca” de seniori;  expoziţia tematică „Leacuri şi remedii din drogheriile bucureştene. O călătorie arheologică în secolul XIX” , la Palatul Suţu a Muzeului Municipiului Bucureşti; Muzeul virtual al culturii romilor de la Muzeul Ţăranului Român; o reprezentaţie a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonată de Ludus Ursus Nigrus, de la Şcoala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; „Alai nocturn. Noi poveşti în case vechi” – debutul unui program de revitalizare a interesului din mediul privat şi ONG-uri pentru conştientizarea importanţei salvării patrimoniului moştenit, la April Hub în Craiova; o serie de intervenţii şi experimente artistice în mai multe spaţii iconice ale oraşului Iaşi, propuse de Romanian Creative Week; tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold.

În contextul acestei ediţii aniversare, Reţeaua Naţională a Muzeelor anunţă prelungirea sesiunii de înscrieri pentru muzee până în data de 26 aprilie 2024. Muzeele şi entităţile culturale interesate să fie parte din programul evenimentului pot să solicite fişa de înscriere printr-un mesaj transmis la adresa de e-mail [email protected].

Zeci de județii participă la marele eveniment

Până în acest moment, situaţia participării la Noaptea Muzeelor şi reprezentativitatea geografică arată o implicare semnificativă, cu spaţii culturale din 31 de judeţe: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vrancea; astfel, 221 de muzee şi entităţi culturale sunt deja înscrise pentru a participa la această ediţie.

Programul complet al evenimentelor va fi publicat în ordine alfabetică, pe localităţi, începând cu data de 26 aprilie pe www.noapteamuzeelor.org. Actualizările vor continua zilnic până în ziua evenimentului, oferind publicului informaţii detaliate despre toate activităţile programate.

Situația participării la Noaptea Muzeelor și reprezentativitatea geografică după închiderea sesiunii de înscrieri din data de 19 aprilie 2024:

  • 31 de județe au reprezentanți la Noaptea Muzeelor, astfel: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea;
  • În 64 de localități există evenimente de Noaptea Muzeelor, astfel: Alba Iulia, Arad, Lipova, Șiria, Curtea de Argeș, Pitești, Ștefănești, Bacău, Tescani, Oradea, Brașov, Bran, Codlea, Feldioara, Rupea, București, Buzău, Colți, Pârscov, Tisău, Oltenița, Reșița, Cluj-Napoca, Dej, Constanța, Sfântu Gheorghe, Craiova, Tecuci, Bolintin Vale, Tg. Jiu, Miercurea Ciuc, Brad, Densuș, Deva, Petroșani, Orăștie, Maia, Orașul de Floci, Iași, Mircești, Todirești, Ruginoasa, Mogoșoaia, Snagov, Sighetu-Marmației, Drobeta-Turnu Severin, Apold, Periș, Târgu Mureș, Câmpina, Florești, Ploiești, Sinaia, Sadu, Sibiu, Fălticeni, Roșiorii de Vede, Slăvești, Lenauheim, Timișoara, Tulcea, Focșani, Mărășești, Adjud.
  • 221 de muzee și entități culturale înscrise la Noaptea Muzeelor dintre care: 15 în Târgu Mureș, 30 în Iași, 17 în Cluj-Napoca și 51 în București.

Greve în mai multe muzee importante

Totuțși, organizatorii anunță că probabil vor exista muzee importante din orașe reședință de județ și nu numai care nu vor participa la ediția aniversară 20 a Nopții Muzeelor, angajații urmând să protesteze pentru a determina Guvernul României să-și respecte promisiunea de mărire a salariilor acestora cu 20%, un demers absolut legitim care ar trebui susținut inclusiv de societatea civilă. Muzeele contează și aduc o valoare ridicată oricărei națiuni.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele