Vești bune pentru vârstnici. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu anunță majorarea pensiilor în 2025. Oficialul a calculat procentul de creștere și mecanismul în baza căruia veniturile pensionarilor vor fi indexate.
Într-o intervenție marți seara, la RomâniaTv, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice a detaliat mecanismul de creștere a pensiilor pentru anul 2025.
Daniel Baciu a subliniat de la început că formula de calcul a majorării depinde, potrivit Legii pensiilor, de doi ”indicatori foarte clari, predictibili”, și anume rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
”Valoarea punctului de referință (punctul de pensie – n.r.) se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”, se arată în lege.
Ca atare, șeful CNNP a calculat care va fi procentul de majorare, pentru o rată medie a inflației de 10,4 la sută, la care s-a adăugat jumătate din cele 4,2 procente ale celui de-al doilea indicator.
Astfel, Daniel Baciu a ajuns la un procent de majorare a punctului de referință de 12,5 la sută. De la o valoare a punctului de referință de 81 de lei, se va ajunge la o valoare de 91 de lei.
Șeful CNPP a subliniat și că pensia se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte, din decizia de pensionare, cu noua valoare a punctului de pensie.
Baciu a mai spus că vor beneficia de majorare ”toți pensionarii în plată”, cu excepția celor care au pensii speciale.
Șeful Casei de Pensii a mai precizat că acest procent trebuie să fie cuprins ”într-un coridor” mărginit de alți doi parametri. Parametri care, evident, sunt menționați în aceeași lege a pensiilor.
”Începând cu anul 2025 procentul de majorare (…) nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos”, a punctat acesta.
Altfel spus, majorarea va fi făcută după un procent în avantajul pensionarului.