NEWS

Călătoria lui Xi Jinping în Europa scoate la iveală diviziunile Occidentului cu privire la China. Vizite în Franța, Ungaria și Serbia

Călătoria lui Xi Jinping în Europa scoate la iveală diviziunile Occidentului cu privire la China. Vizite în Franța Ungaria și Serbia

Președintele chinez Xi Jinping vine săptămâna viitoare în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o vizită care ar putea scoate la iveală diviziunile europene cu privire la comerțul cu Beijingul și la modul în care continentul se poziționează ca pol între Statele Unite și China, arată Reuters.

Statele UE diferă în privința strategiei pentru China, slăbind influența blocului. UE amenință cu tarife pentru vehiculele electrice și tehnologiile ecologice din China. Parisul și Bruxellesul sunt mai pregătite decât Berlinul să respingă subvențiile. Călătoriile lui Xi în Serbia și Ungaria, văzute ca o acțiune de adâncire a disensiunilor din UE.

Călătoria lui Xi Jinping în Europa scoate la iveală diviziunile Occidentului cu privire la China. Vizite în Ungaria și Serbia

Xi se deplasează în Franța, Serbia și Ungaria într-un moment în care Uniunea Europeană amenință să lovească cu tarife vamale în industria vehiculelor electrice și a energiei verzi din China din cauza subvențiilor uriașe despre care blocul spune că oferă producătorilor din China un avantaj neloial, arată Reuters.

În condițiile în care economia Chinei se confruntă cu vânturi potrivnice, iar SUA se închide față de firmele chineze, Uniunea Europeană ar putea avea o anumită influență asupra Beijingului. Dar cei 27 de membri ai blocului nu sunt aliniați în mod clar, ceea ce le subminează capacitatea de a influența gândirea chineză, spun analiștii.

Vizita este umbrită de preocupările europene legate de sprijinul chinezesc pentru economia de război a Rusiei, după doi ani de campanie militară în Ucraina.

Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că vizita lui Xi va „injecta stabilitate în dezvoltarea relațiilor dintre China și Europa și va aduce noi contribuții la pacea și stabilitatea în lume”.

Obiectivul lui Xi

Obiectivul lui Xi ar fi neutralizarea agendei de securitate economică a UE, inclusiv a amenințărilor tarifare, prin exploatarea diferențelor interne, a declarat Mathieu Duchatel, cercetător senior la Institutul Montaigne.

„Există un element foarte puternic de dezbinare și dominare”, a spus Duchatel despre strategia Chinei față de Europa. „Acest lucru nu este ascuns, ci la vedere”.

Companiile și guvernele europene se plâng de mult timp de accesul restricționat la piața chineză și de concurența neloială. Un studiu al Institutului Kiel a estimat că subvențiile acordate de China firmelor sale sunt de trei până la nouă ori mai mari decât cele acordate de alte economii majore.

Comisia Europeană are dreptul exclusiv de a conduce politica comercială pentru întregul colectiv al UE, însă în cadrul blocului statele membre au avut dificultăți în a se pune de acord asupra modului în care să rezolve dezechilibrul comercial.

Macron urmărește o poziție mai agresivă a UE cu privire la subvenții și a avertizat că blocul riscă să rămână în urmă dacă nu permite derogări de la propriile reguli de concurență în fața „subvențiilor excesive” din partea Chinei și a Statelor Unite.

Reglementările nu protejează suficient, spune Macron

„Reglementăm prea mult, nu investim suficient, nu protejăm suficient”, a declarat Macron pentru The Economist într-un interviu publicat joi.

În aprilie, cancelarul german Olaf Scholz l-a presat pe Xi pentru un acces mai bun la piață pentru firmele germane. Dar în ceea ce privește investigațiile antisubvenții ale UE, aparent nerăbdător să evite antagonizarea Beijingului, el a declarat că blocul nu ar trebui să acționeze din interes propriu protecționist, deși concurența ar trebui să fie corectă.

Unii oficiali guvernamentali francezi spun în privat că sunt îngrijorați că Berlinul va încerca să submineze ancheta privind vehiculele electrice, care a vizat producătorii auto chinezi BYD, Geely și SAIC. China este o piață cheie pentru economia Germaniei, bazată pe exporturi, și pentru constructorii săi auto, precum BMW și Mercedez-Benz.

Scholz urmează să ia masa cu Macron și cu soțiile celor doi lideri la Paris, joi, au declarat două surse implicate în planificare.

Noah Barkin, consilier senior la Rhodium Group și urmăritor apropiat al relațiilor dintre UE și China, a declarat că Macron l-ar încuraja pe Scholz să i se alăture lui și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru discuții în patru cu Xi în capitala franceză, în timp ce Parisul încearcă să prezinte un front unit. Palatul Elysee a refuzat să comenteze.

„S-a deschis un decalaj îngrijorător între poziția germană privind China, pe de o parte, și poziția francezilor și a Comisiei Europene, pe de altă parte. Există pur și simplu o mai mare disponibilitate la Paris și la Bruxelles de a se împotrivi Beijingului pe frontul comercial decât la Berlin”, a declarat Barkin.

Îngrijorări legate de Rusia

„Europa are destul de multe pârghii, dar aceste pârghii zboară pe fereastră dacă creditorii europeni trimit mesaje diferite lui Xi”, a adăugat Barkin.

Xi se va afla în Europa în perioada 5-10 mai.

Un consilier al lui Macron a declarat că liderul francez își va adăuga vocea la apelurile venite de la Washington, Bruxelles, Berlin și din alte părți pentru ca China să oprească exporturile către Rusia de tehnologii „cu dublă utilizare” și alte tehnologii care susțin efortul de război al Rusiei.

În Serbia și Ungaria, orice comentariu public al lui Xi cu privire la Rusia se va confrunta cu o examinare atentă. Xi urmează să îl primească pe președintele rus Vladimir Putin în China mai târziu în luna mai.

Observatorii au declarat că alegerea de către Xi a Serbiei și Ungariei a fost concepută pentru a apropia două țări europene care sunt pro-Rusia și mari beneficiare ale investițiilor chineze, inclusiv ajutorul financiar pentru un proiect feroviar întârziat care leagă capitalele lor.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash de pe acestea | Mai au doar câteva zile la dispoziție
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash de pe acestea | Mai...
Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”
Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un...
Metoda simplă prin care obții o producție triplă de castraveți. Secretul pentru a avea o recoltă bogată în grădină
Metoda simplă prin care obții o producție triplă de castraveți. Secretul pentru a avea o...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au deschis o afacere, iar ce au ajuns acum să facă impresionează o întreagă comunitate
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au...
Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită pe uscat, în aer şi pe mare și poate schimba soarta unui război
Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită...
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17 MAI
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată țara
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată...
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA  pe care le-au numit „distructive şi ostile
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
De unde vin produsele de la Lidl
De unde vin produsele de la Lidl
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute de milioane de lei şi cu mii de hectare de pământ. Ce planuri au proprietarii cu compania pe care au construit-o
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute...
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Anunțul momentului pentru milioanele de români care au credite în LEI
Anunțul momentului pentru milioanele de români care au credite în LEI
Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!
Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e...