Catedrala Mântuirii Neamului are QR Code pe turlă. Acesta a fost sesizat de mai mulți trecători care, o dată ce au ridicat privirea spre cer, au dat cu ochii de un simbol foarte …pământean. Și foarte HI tech, perfect adaptat zilelor noastre!
Așadar, chiar de la mare distanță, pe una dintre turlele Catedralei Mântuirii Neamului din București poate fi văzut mai nou un imens cod QR.
Odată scanat OR code-ul, acesta te direcţionează pe site-ul Patriarhiei Române, pictamcatedrala.ro.
Mai exact, în secţiunea „CONTRIBUIE”, unde cei care accesează pot vedea care sunt conturile în euro şi lei cât şi metodele de plată pe care le-ar putea utiliza pentru a susţine continuarea lucrărilor pentru pictura în mozaic a Catedralei Naționale.
În aceeaşi secţiune, cei care scanează codul QR pot afla detalii despre cum pot dona pentru o anumită icoană, un anumit sfânt sau o scenă.
Termenul de cod QR este un acronim pentru Quick Response Code (Cod Răspuns Rapid). Potrivit digitalcitizen.ro, Codurile QR sunt coduri de bare pătrate (bidimensionale), care au fost inventate și folosite inițial în Japonia.
La fel ca orice alt cod de bare, un cod QR nu este nimic mai mult decât o metodă de a stoca informație într-o etichetă vizuală, ce poate fi citită de o mașină.
Datele conținute de un cod QR pot fi orice, de la un simplu text, la adrese de e-mail, numere de telefon și așa mai departe.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a anunţat în anul 2012 lansarea site-ului Pictamcatedrala.ro – o platformă de sprijin pentru pictarea Catedralei Naţionale.
„Suntem contemporani cu o lucrare mare, iar darul nostru este un dar pentru eternitate. Este o mare bucurie şi o mare şansă să fim contemporani cu această lucrare sfântă, care va dăinui peste veacuri ca laudă adusă lui Dumnezeu şi ca ocrotire a poporului român. Deja de multă vreme cei care ajută la construirea catedralei şi la pictarea ei sunt pomeniţi aici, la Catedrala Patriarhală Istorică, dar şi la noua catedrală, la Catedrala Naţională, sau Catedrala Mântuirii Neamului. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca, privind icoanele frumoase ortodoxe din această biserică, să ne înălţăm mintea la frumuseţea cea netrecătoare, cerească, din Împărăţia lui Dumnezeu, pentru a ne bucura împreună cu îngerii şi cu Sfinţii”, a afirmat Patriarhul la finalul predicii din Duminica Ortodoxiei, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.
Pictamcatedrala.ro se doreşte „un instrument de vizualizare a picturii în ansamblu” și descrie lucrările deja realizate şi modalităţi de sprijin pentru continuarea proiectului de pictură a edificiului.
Site-ul conţine ştiri despre stadiul lucrărilor, fotografii şi filmări din activitatea atelierului în care se pregătesc icoanele în mozaic înainte de montare, precum şi posibilitatea de a dona online.