#secretstory

Ce ascund visele. Părintele psihanalizei Sigmund Freud a deslușit misterul

Ce ascund visele. Părintele psihanalizei Sigmund Freud a deslușit misterul
sursa foto: stiridinlume.ro

Ce ascund visele. Lămuririle au fost aduse de una dintre figurile marcante ale psihologiei universale, dar și unul dintre cei mai controversați gânditori ai secolului XX, Sigmund Freud. Acesta a avut o contribuție extraordinară la definirea conceptelor de memorie, copilărie, personalitate, sexualitate sau terapie, punând bazele unor teorii care au reprezentat un punct de cotitură în cursul psihologiei moderne. 

Cine a fost Sigmund Freud

Sigismund (mai apoi Sigmund) Freud este considerat părintele psihanalizei, lui datorându-i-se o mulțime de descoperiri uimitoare cu privire la funcţionarea şi la structura psihicului uman. S-a născut pe 6 mai 1856 în Freiberg, Moravia, pe atunci Imperiul Habsburgic, astăzi Pribor din Republica Cehă, într-o familie cu origini evreiești.

S-a mutat la Leipzig, în Germania, după care la Viena, acolo unde şi-a început și studiile în cercetarea medicală la Universitatea din Viena, absolvind în 1881. În anii ce au urmat el a lucrat la Clinica de psihiatrie a lui Theodor Meynert, studiind apoi alături de Charcot, la clinica Salpetriere din Paris (1885), potrivit stiridinlume.ro.

Freud a început să studieze psihanalizei în anii 1880, după ce a dat de niște articole referitoare la metoda lui Breuer de a trata isteria prin hipnoză. Împreună, au publicat „Studii despre isterie”(1895), în acelaşi an, reuşind să-şi analizeze un vis. În următorii cinci ani a elaborat majoritatea conceptelor care au fost ulterior incluse în teoria şi practica psihanalizei, termen propus chiar de el în 1896. Separarea de Breuer şi şocul suferit în urma morţii tatălui, l-au deteminat pe Freud să înceapă autoanaliza în 1897, concentrându-se asupra viselor şi fanteziilor sale.

sursa foto: stiridinlume.ro

A publicat numeroase cărţi şi lucrări de specialitate

De-a lungul întregii sale cariere, Sigmund Freud a publicat numeroase cărţi şi lucrări de specialitate. Unul dintre aspectele studiate îl reprezintă stabilirea unui model rigid a ceea ce el numea „dezvoltare sexuală”, care urmăreşte o evoluţie biologică şi pentru care Freud a propus teoria stadiilor de dezvoltare, pe vârste, clar delimitate, nefiind necesar ca o persoană să parcurgă toate etapele.

O altă latură a teoriilor sale o constituie studiul personalităţii, Freud identificând 3 dimensiuni:

  • id (guvernat de principiul plăcerii sau noţiunea de hedonism, care ne permite să obţinem lucrurile de care avem nevoie încă de când ne naştem)
  • ego (guvernat de principiul realităţii sau de o viziune pragmatică asupra lumii, latura personalităţii pe care o arătăm lumii şi care realizează consecinţele pe care le-ar avea îndeplinirea dorinţelor id-ului)
  • superego (latura morală a individului, care se dezvoltă odată cu prezentarea restricţiilor morale şi etice, odată cu căpătarea experienţei sau prin interacţiuni sociale).

Ce ascund visele, potrivit lui Freud

Cartea „Interpretarea viselor” este cea pe care Freud a considerat-o cea mai importantă carte a sa. Deși a fost publicată în anul 1899, ea vine inscripționată cu anul 1900 ca dată a primei ediţii, din dorința autorului ca descoperirea sa să fie asociată cu începutul unui nou secol.

Așadar, un alt aspect important pe care Freud l-a studiat îl reprezintă interpretarea viselor. Autorul spune că visul este protectorul somnului. Atunci când mergem să dormim încercăm să ne detaşăm de cotidian, anulând orice stimul extern. Pe timpul nopţii, mintea ne protejează, prin vise, de stimuli externi, precum zgomotul sau lumina, cât şi de cei interni, precum emoţiile, teama sau insatisfacţiile.

Studiul psihanalistului s-a îndreptat mai mult asupra stimulilor interni. Pentru ca un individ să poată experimenta în vis emoţii puternice, negative, dorinţe ascunse sau gânduri interzise, ele trebuie să fie ascunse sub o anumită formă. Altfel, persoana în cauză devine extrem de agitată şi se trezeşte. Așadar, o bună interpretare a viselor poate duce la înţelegerea manifestărilor subconştiente.

Freud era de părere că visul este alcătuit din două părţi: „conţinutul manifest”, care apare la suprafaţă, şi „partea latentă”. Prima este reprezentată de ceea ce ne amintim după ce ne trezim. Freud spune că această latură a visului nu are înţeles, fiindcă este o reprezentare deghizată a adevăratelor gânduri care au generat visul. Conţinutul latent este cel care deţine înţelesurile adevărate ale visului, precum gândurile interzise sau dorinţele din subconştient.

Acestea apar în conţinutul manifest, dar sunt deghizate şi nu pot fi recunoscute. Și se întâmplă foarte rar ca cele două laturi ale visului să se suprapună. Psihanalistul le numeşte vise „infantile”. El insistă asupra faptului că visele sunt, de fapt, o modalitate de îndeplinire a dorinţelor suprimate. Atunci când o dorință arzătoare nu este satisfăcută în viaţa de zi cu zi, mintea reacţionează la acest stimul intern, și îl într-o experienţă concretă, vizuală şi împlinind astfel dorinţa. Rezultatul este un somn liniştitor.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Alertă de COD ROȘU!
Alertă de COD ROȘU!
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO