Hala Traian, piața bucureșteană cu aspect de gară europeană a fost inaugurată în 1896 în Cartierul Evreiesc și e opera arhitectului italian Giulio Magni.
Vechea configurație cuprindea parter și subsol, magazine de carne, legume, coloniale etc. și scări care coborau de la parter la subsol, unde existau bazine pentru pește viu, depozite, ventilatoare pentru aerisire și utilaje frigorifice.
Cu boltă înaltă și grinzi de metal, care filtrează foarte interesant lumina, interiorul halei aduce a o gară. Astfel de galerii comerciale sau piețe acoperite există și în orașe din afară (Budapesta, Dublin, Paris, etc.), sunt monumente istorice și sunt incluse în circuitul turistic, iar fotografiatul și filmatul sunt permise, că doar se promovează orașul astfel.
În forma sa inițială, hala era compusă din parter și subsol și fusese gândită să găzduiască 44 de magazine, fie ele aprozare, măcelării, carmangerii sau pescării.
De asemenea, nu putem să uităm despre „coloniale”, băcăniile cu specific exotic de unde bucureștenii puteau să cumpere produse provenite din țările coloniale.
Peștii de exemplu erau ținuți la subsol, în cele 12 bazine speciale, iar tot la subsol se găseau spații de depozitare, ventilatoare ce aeriseau spațiile comerciale și utilaje, conform Colin 2Door/Flickr.
În perioada de după cele două Războaie Mondiale, Hala Traian a continuat să funcționeze, însă aspectul i-a fost „corectat” de regim, fiind văruită în totalitate, chiar și brâurile de cărămidă care sunt o caracteristică esențială a halei. De asemenea, au fost ridicate spații comerciale noi în exteriorul halei.
După Revoluție, hala a fost într-un con de umbră până a fost preluată în administrație de grupul belgian Delhaize care a deschis în spațiul istoric un magazin, fapt care este întâlnit și în locația similară din Budapesta, de pildă.
De asemenea, Hala Traian este încadrată în lista monumentelor istorice, având poziția B-II-m-A-18393. Delhaize a restaurat brâurile de cărămidă și per total aspectul exterior al clădirii, fiind asemănător cu cel inițial.
Trista demolare a Halei Matache din 2013 a făcut ca Hala Traian să devină cea mai veche hală de piață încă existentă din București.