NEWS

Se dau 300 de lei gratis de 1 iunie pentru mulți români! Care sunt condițiile și cine va beneficia

Se dau 300 de lei gratis de 1 iunie pentru mulți români Care sunt condițiile și cine va beneficia
sursa foto: playtech.ro
28 mai 2023 | 09:30

Vești bune la nivel național pentru angajații care au copii, deoarece aceștia sunt cei care primesc tichete cadou, practic se dau 300 de lei gratis de 1 iunie, neimpozabili. Vezi mai jos care sunt condițiile și cine va beneficia.

Se dau 300 de lei gratis de 1 iunie pentru mulți români! Care sunt condițiile și cine va beneficia

Printre ocaziile în care salariații pot beneficia de cadouri acordate de către angajatorii lor se număra și ziua de 1 iunie. Formă în care salariații primesc de regulă aceste avantaje este cea a tichetelor cadou.

Angajații pot primi cu diverse ocazii tichete cadou de la angajatori, inclusiv pentru ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului. În privința cadourilor în bani ori în natură, aici fiind incluse și tichetele cadou, care sunt acordate de angajatori, acestea sunt venituri neimpozabile în cazul în care valoarea acestora nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Aceste cadouri în bani sau în natură se pot oferi în următoarele cazuri:

– cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

– cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Ce spune legea

Aceeași prevedere se regăsește și în ceea ce privește contribuțiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal care spune: ”cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de muncă în suma de 300 lei/persoană nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale”, scrie România TV.

Așadar, pentru că veniturile acestea că nu fie impozabile și să nu se calculeze contribuții sociale, cadourile vor fi oferite numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Mai trebuie reținut faptul că aceste cadouri trebuie menționate în contractul de muncă ori în regulamentul intern.

Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare prevede că salariații pot primi din partea angajatorilor cadouri pentru copii lor minori, cu ocazia celor mai importante sărbători creștine (Paști și Crăciun), dar și pentru zile precum 8 martie.  Printre ocaziile în care salariații pot beneficia de cadouri acordate de către angajatorii lor se numără și ziua de 1 iunie Formă în care salariații primesc de regulă aceste avantaje este cea a tichetelor cadou.

Cum se oferă tichetele cadou

Tichetele cadou, la fel că și tichetele de masă și de creșă, sunt supuse unui anumit tratament fiscal privind plata impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorie, în funcție de suma toatală în care sunt acordate salariaților.

Potrivit Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă, tichetele cadou reprezintă bonuri valorice emise de către unitățile care desfășoară activitate în baza obținerii unei autorizații de la Ministerul Finanțelor Publice. Ele pot  fi utilizate de către angajatori pentru campanii de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate, dar și pentru cheltuieli sociale.

Punctul 2.3 al art. 2 din Normele metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 193/2006 prevede că angajații persoane fizice care desfășoară o activitate într-o relație de angajare, în baza unui raport de muncă reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sau de o lege specială, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinațiile sau evenimentele care se încadrează în cheltuielile sociale. Angajatorii acordă angajaților proprii tichete cadou, în limita sumei prevăzute în bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, într-o poziție distinctă de cheltuieli denumită „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.