#secretstory

Unele dintre cele mai lungi blocuri din lume sunt la București. Construcții compacte, să nu se vadă nimic în spate

Unele dintre cele mai lungi blocuri din lume sunt la București. Construcții compacte să nu se vadă nimic în spate
Foto: Imobiliare.ro

Se vorbește mult despre cele mai înalte blocuri de locuit din lume, respectiv cum ar fi cele din China sau cel din Rusia, în care trăiesc 20,000 de oameni, însă mai rar despre cele mai lungi. Iar unele dintre cele mai lungi blocuri din lume sunt la București! 

Pe marile bulevarde bucureștene, Ceaușescu a dărâmat casele de la stradă și a construit blocuri înalte și compacte, foarte lungi, încât din bulevard să nu se mai vadă nimic în spatele lor.

Așa au apărut la București câteva dintre cele mai lungi blocuri din lume.

Unele dintre cele mai lungi blocuri din lume sunt la București. Cel mai lung bloc e în Ucraina

Cel mai lung bloc din lume este la Lutsk, în Ucraina, construit de comuniști prin anii 70, pe străzile Sobornosti și Molodi.

O clădire de 1750m dintr-o singură bucată, adică aproape 2 kilometri… Ca să mergi la un vecin din celălalt capăt, iei autobuzul și mergi patru stații!

Tot în Ucraina, la Kiev, e alt bloc de peste un kilometru lungime, faimosul Karl Marx Hof din Viena la fel.

În Belgrad e un bloc de peste 900 de metri, iar Polonia se „mândrește” și ea cu blocul de la Gdansk, de 850 de metri, cu 1792 de apartamente, un adevărat oraș cu 6,000 de suflete. Tot în anii 70 făcut.

Ce lungimi au blocurile din București

În România, blocurile de pe Bulevardul Unirii, la Fântâni, de o parte și de cealaltă a bulevardului sunt, de fapt, doar două!

Unul începe în Piața Constituției, ține tot Bulevardul Unirii, o cotește fără să se oprească prin Piața Unirii, apoi încă o dată pe Splaiul Independenței, și încă o dată pe strada Sfinții Apostoli, unde se termină. 860 de metri are, mai precis spus.

Celălalt, paralel cu el, e puțin mai modest, cu „doar” 550 de metri.

Blocul de pe Titulescu, unde se taie cu Banu Manta, are aproape jumătate de kilometru, cel de pe Banu Manta are 150m, iar cele din Piața Victoriei au așa: 340 de metri cel care începe în Titulescu și se termină pe Buzești, la fel ca și cel care începe pe Buzești, urmărește semicircular conturul Pieței Victoriei, o ia pe Calea Victoriei și mai cotește încă o dată, ca să se termine pe Sevastopol.

Cele de pe Știrbei Vodă? 350 de metri cel care începe în Virgiliu și se termină hăt departe pe Știrbei, iar cel care cotește pe Plevnei are „doar” 275 de metri.

Calea Moșilor cu un sfert de kilometru. Piața Alba Iulia cam tot pe acolo.

Blocurile de pe Turda au peste 100m lungime. Nu a făcut nimeni vreodată o medie a dimensiunii blocurilor comuniste, însă când va fi făcută, cu siguranță că ne vom putea bucura să aflăm că sunt printre cele mai lungi blocuri din lume.

Blocurile ”cu o față”

Dar giganticele blocuri comuniste au o anumită particularitate față de cele din alte țări. Acelea au, aproape toate, câte două „fețe”, adică arată cam la fel pe ambele părți, pe amândouă laturile.

Dar la noi nu, și asta reflectă bine spiritul timpurilor și locurilor în care au fost făcute: fațada să placă politicianului incult, pentru că în spate oricum nu intră niciodată.

La stradă sunt multe magazine, cafenele și spații comerciale, dar în spatele acestor blocuri gigantice e adesea o mizerie de nedescris.

Acolo se țin tomberoanele, însă adesea nu în vreo încăpere a lor, ci direct în stradă. Acolo își aruncă oamenii mobilele și lucrurile vechi pe care nu le mai folosesc.

Mașini peste mașini, desigur, pentru că nu se făceau parcări subterane pe vremea aceea. Unii mai descurcăreți și-au făcut șoproane și acoperișuri de tablă sau de plastic pentru mașini, adevărate favele.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele