#secretstory

Teribila poveste a scriitorului Cezar Petrescu. A fost căsătorit de cinci ori, iar fiul lui s-a sinucis la 22 de ani

Teribila poveste a scriitorului Cezar Petrescu. A fost căsătorit de cinci ori iar fiul lui s-a sinucis la 22 de ani

Teribila poveste a scriitorului Cezar Petrescu poate fi ușor considerată un scenariu de film. Scriitorul a avut o viață neliniștită și a primit o lovitură cruntă când fiul lui, în vârstă de doar 22 de ani, s-a sinucis.

Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în satul Hodora, în județul Iași, și a fost fiul inginerului Dimitrie Petrescu, care era profesor la Școala Practică de Agricultură de lângă Roman, și al Olgăi. Adolescentul a urmat liceul în orașul Roman și a susținut bacalaureatul la Iași, în anul 1911, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept, obținând licența în 1915.

Teribila poveste a scriitorului Cezar Petrescu. Autorul noii Comedii Umane

Pasionat de literatură și gazetărie, a început să colaboreze ca redactor la ziarele Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă și Voința.

În 1919, a devenit fondator, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena, la care a lucrat până în 1924.

Fascinat de Balzac, Cezar Petrescu și-a propus să scrie o cronică românească a veacului XX, o nouă “Comedie umană”.

În 1921, alături de Lucian Blaga, Adrian Maniu și Gib Mihăescu a întemeiat revista Gândirea, apoi a devenit fondator al ziarelor Cuvântul, în 1924, și Curentul, în 1928.

În 1928, pentru a marca zece ani de la realizarea Unirii de la 1918, Cezar Petrescu a publicat o antologie “pe înţelesul tuturor şi gustul tuturor” intitulată “Cartea Unirii, 1918 – 1928”, care a a apărut la Editura Luceafărul și conține articole despre jertfele războiului și evocări ale eroilor care au înfăptuit Unirea, dar și studii istorice și fotografii de arhivă ale personalităților primului deceniu al României Mari.

Premiu național pentru Literatură

Scriitorul Cezar Petrescu a obținu Premiul național pentru literatură în 1931 și Premiul de Stat pentru dramaturgie în 1952, pentru piesa “Nepoții gornistului”.

Pe baza acesteia a fost realizat, în 1953, filmul cu același nume, în regia lui Dinu Negreanu, care spune familiei Dorobanțu de-a lungul a trei generații: cea a lui Oprea, gornistul atacului de la Grivița din timpul Războiului de Independență, cea a lui Pintea, fiul lui Oprea, în timpul Primului Război Mondial și, în sfârșit, cea a lui Cristea, fiul lui Pintea, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul este considerat unul dintre primele producții de propagandă.

Opera lui Cezar Petrescu cuprinde aproximativ 70 de volume, romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică, literatură pentru copii și memorialistică. Printre cărțile sale pentru copii care au avut un mare succes se numără “Fram, ursul polar”, apărută în 1931, “Pif – Paf – Puf”, în 1945, “Omul de zăpadă”, “Iliuță copil” sau “Neghiniță”.

Supărat pe tată, fiul și-a pus capăt zilelor din dragoste

Cezar Petrescu a fost căsătorit de cinci ori. Prima sa soție, Marcela, a murit la doar 25 de ani, iar unicul lor băiat, Aurel Teodor, care era student la Arhitectură, s-a sinucis la vârsta de 22 de ani.

Tânărul era îndrăgostit de Viorica, fiica unor țărani înstăriți din comuna Tâmboești, Vrancea, cei doi voiau să se căsătorească, studentul a așteptat până când fata a terminat liceul, apoi a cerut-o de soție.

Cezar Petrescu s-a opus însă categoric, părinții frumoasei Viorica au avut și ei îndoieli, așa că Aurel Teodor, care urma să fie concentrat în război, a luat decizia radicală.

Pe 4 iulie 1940 a împușcat-o pe tânăra sa iubită, apoi s-a sinucis cu același revolver. Cei doi sunt înmormântați unul lângă celălalt în cimitirul din satul Tâmboiești. Copleșit de durere, scriitorul nu a fost capabil să participe la funeralii.

Căsătoriile ratate

După moartea Marcelei, scriitorul a fost căsătorit pentru șase luni cu o anume Eugenia Cozmița, apoi, în 1932, s-a căsătorit cu Georgeta Ciocâlteu, o tânără de 19 ani de care a divorțat în 1941.

Următoarea soție a fost Ecaterina Bonache, iar după divorțul de aceasta s-a căsătorit în 1954 cu Florica Jianu, care îi va fi alături până în ultimele clipe.

Cezar Petrescu a murit pe 9 martie 1961.

În ultima perioadă a vieții a locuit mai mult la casa sa din Bușteni, pe care o cumpărase în 1937 și care este astăzi muzeu memorial. Aici sunt expuse documente originale, acte de familie, de stare civilă, opera scriitorului în ediţii princeps, fotografii din arhiva familiei și desene realizate de Cezar Petrescu.

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele