NEWS

UE ne forțează să reparăm electrocasnicele stricate. Cum se va aplica directiva în România

UE ne forțează să reparăm electrocasnicele stricate. Cum se va aplica directiva în România

UE ne forțează să reparăm electrocasnicele stricate. Producătorii de electrocasnice vor fi obligați să-și conceapă produsele astfel încât să fie ușor reparabile și să ofere companiilor de depanare informații și piese de schimb.

Uniunea Europeană schimbă regulile de pe piață, deoarece vrea să ne reparăm bunurile – cum ar fi aspiratoarele, telefoanele și mașinile de spălat – în loc să le aruncăm la gunoi și să înlocuim altele noi.

Producătorii vor fi obligați să pună la dispoziția consumatorilor piese de schimb, ustensile și informații. Toate statele membre sunt obligate să se conformeze în următorii doi ani.

UE ne forțează să reparăm electrocasnicele stricate. Producătorii vor fi obligați să facă asta

Doar anul trecut, la nivel european, au fost aruncate peste 35 milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice. Adică de aproape nouă ori greutatea Palatului Parlamentului.

Nici țara noastră nu stă bine. Reparațiile sunt scumpe, iar meseriașii tot mai puțini. Conform Comisiei Europene, oamenii pierd aproximativ 12 miliarde de euro pe an înlocuind bunurile în loc să le repare.

Producătorii vor fi obligați să ofere servicii de reparații rapide și la prețuri rezonabile, să asigure accesul la piese de schimb și să le ofere consumatorilor toate informațiile necesare. De asemenea, aceștia vor beneficia de extinderea garanției legale cu un an pentru produsele reparate în timpul perioadei inițiale de garanție.

Țările vor avea 24 de luni la dispoziție să puna în aplicare directiva

După expirarea acesteia, producătorii sunt obligați să continue reparațiile pentru aparatele casnice cum ar fi mașinile de spălat, aspiratoarele și telefoanele mobile. Mai mult, în cazul în care un aparat este în reparații, consumatorii pot împrumuta un dispozitiv sau pot opta pentru unul recondiționat, dacă reparația nu este posibilă.

Consumatorii vor fi încurajați să opteze pentru reparare și prin stimulente stabilite de fiecare stat în parte. Țările pot alege între vouchere, fonduri pentru reparații, să ofere cursuri de reparare sau să sprijine inițiativele din domeniu de la nivelul comunităților.

După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Sunt nereparabile

Marius Badea, administratorul unei firme de depanare a electrocasnicelor, reparatii-frigidere-ladomiciliu.ro, susține că în prezent mai toți marii producători de echipamente casnice concep modelele cu un număr de ore de funcționare limitat.

„După trecerea respectivelor ore aceste echipamente sunt greu de reparat, nu de puține ori. La frigidere, de exemplu, o serie de conducte sunt capsulate în interioriorul carcasei.

Practic, nu rentează să le mai repari pentru că schimbi toată carcasa și păstrezi numai interiorul. Este o mare diferență între electrocasnicele de acum și ce de acum zece ani, de exemplu. Pur și simplu alea erau reparabile, cu piesele la vedere, nu ascunse ca acum. Cu noua reglementare europeană producătorii de electrocasnice vor fi obligați să «schimbe macazul».

Adică vor fi obligați să reproiecteze produsele pentru un mai ușor acces la piesele de schimb. Adică acestea să fie la vedere. Apoi, foarte important, producătorii vor fi obligați să ofere informații despre produs, iar asta însemnă și o mai facilă diagnosticare în cazul unei probleme.

În plus, importatorii sau producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb pe piața liberă, lucru care nu se întâmplă acum cu toate companiile”, spune Marius Badea.

Nu sunt meseriași

Totuși, specialistul în depanarea electrocasnicelor spune că acestă piață nu se poate dilata foarte mult din cauza lipsei de personal calificat. „Avem un procent de 50 la sută dintre lucrători care nu sunt pregătiți.

Mai mult strică decât repară și situații ca astea am tot întâlnit. Apoi avem oamenii capabili, cu abilități tehnice, care vin, învață, se specializează, dar după aia pleacă și își fac firmele lor, lucru care nu este tocmai rău.

Dar repet, în general nu avem oameni cu pregătire pentru a lucra eficient în depanare”, a precizat Marius Badea.

Reamintim că Sorin Angel, președintele Cooperativei Mesteșugărești Metalo-Casnica, a declarat cu ceva timp în urmă pentru „Adevărul” că unele electrocasnice produse în prezent au o calitate atât de îndoielnică încât „atunci când se strică sunt imposibil de reparat așa încât să și renteze din punct de vedere economic”.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Admitere liceu 2024. Broşura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar 2024-2025, în Bucureşti
Admitere liceu 2024. Broşura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar...
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
Kaufland România celebrează incluziunea persoanelor cu dizabilităţi printr-o experienţă imersivă în lumea diversităţii, alături de MINA, Museum of Immersive New Art
Kaufland România celebrează incluziunea persoanelor cu dizabilităţi printr-o experienţă imersivă în lumea diversităţii, alături de...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau!...
Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care le găsești oriunde
Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
De ce să mai fii loial dacă nimeni nu apreciază loialitatea?
De ce să mai fii loial dacă nimeni nu apreciază loialitatea?
La ce program să nu speli niciodată prosoapele. Greșeala care îți poate distruge mașina de spălat
La ce program să nu speli niciodată prosoapele. Greșeala care îți poate distruge mașina de...
S-a terminat! Vestea momentului despre Kate este cumplită. Toţi sperau că va fi bine. Din păcate...
S-a terminat! Vestea momentului despre Kate este cumplită. Toţi sperau că va fi bine. Din...
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
BREAKING: Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului. Nu au fost găsiţi supravieţuitori la locul prăbuşirii. Oficial iranian: Elicopterul a „ars complet”
BREAKING: Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului. Nu au fost găsiţi...
De unde vin produsele de la Lidl
De unde vin produsele de la Lidl
Urmează o nouă furtună financiară: Legendarul Warren Buffett deja şi-a pus deoparte aproape 200 de mld. de dolari
Urmează o nouă furtună financiară: Legendarul Warren Buffett deja şi-a pus deoparte aproape 200 de...
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
MApN scoate 5.000 de posturi la concurs! Cât vor câștiga românii care vor intra în armată?
MApN scoate 5.000 de posturi la concurs! Cât vor câștiga românii care vor intra în...
ȚINUTA sumară în care a fost surprinsă Adelina Pestrițu făcând sarmale. Toți au rămas șocați
ȚINUTA sumară în care a fost surprinsă Adelina Pestrițu făcând sarmale. Toți au rămas șocați