Tensiuni aproape de România. Conflictul dintre Kosovo și Serbia ia amploare. SUA a intervenit, motiv pentru care autorităţile din Kosovo şi-au amânat din nou, la solicitarea americanilor, planul de a-i amenda pe şoferii care nu renunţă la plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia. Amânarea este pentru un termen de 48 de ore.
„Accept solicitarea (ambasadorului SUA) privind o amânare de 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu SUA şi cu UE la găsirea unei soluţii pe parcursul următoarelor două zile”, a transmis pe Twitter marţi dimineaţa premierul kosovar Albin Kurti.
Dacă nu ar fi fost această amânare, de marţi de la ora locală 08:00 (07:00 GMT) poliţiştii kosovari ar fi trebuit să înceapă să-i amendeze pe cei care nu şi-au schimbat plăcuţele, adică aproximativ 10.000 de şoferi.
Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au cunoscut o nouă intensificare după decizia guvernului kosovar de a aplica gradual, de la 1 noiembrie, măsura de a le impune sârbilor să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu unele acceptate de autorităţile kosovare, decizie care a provocat violenţe în luna iulie. Sute de poliţişti, judecători, procurori şi alţi funcţionari de stat din minoritatea sârbă şi-au dat demisia mai devreme în noiembrie, din acelaşi motiv, iar atât SUA, cât şi UE se tem de o reapariţie a violenţelor interetnice.
În discuţii purtate luni cu medierea UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord în disputa cu privire la plăcuţe.
Luni seara târziu, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ţara sa va opri emiterea şi înnoirea plăcuţelor de înmatriculare pentru partea de nord a Kosovo, dar a atenţionat că tensiunile sunt în creştere.
„Am primit puţin mai devreme cele mai noi informaţii, situaţia este foarte dificilă şi în pragul conflictului”, a declarat Vucic presei.
Tot aseară, târziu, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ieșit cu o declarație, accentuând că situația în zonă e gravă.
„Situația este foarte gravă, în pragul conflictului, și știu că sârbii din Kosovo și Kosovo îmi vor spune că nu mai suportă, dar viața fiecăruia dintre ei este mai importantă pentru noi decât orice altceva. Încă o dată, cer Occidentului să încerce să-și folosească influența asupra lui Kurti pentru a ne ajuta să menținem pacea împreună”, a spus acesta.
„Când părea posibil ca un compromis să fie posibil, pe la 3 după-amiaza eram aproape, am acceptat propunerea lui Borel, pentru că credem, și am subliniat asta de multe ori, că este mai bine să vorbim 100 de ani decât să ne ciocnim pentru o zi. Pentru noi nu a fost nimic problematic în acea propunere, dar este evident că altcineva dorește conflicte și nu întâmplător, în această seară, tot ce există de la poliția din Kosovo a fost trimis în patru locații”, a explicat președintele sârb Aleksandar Vucic, care a adăugat că va vorbi cu sârbii din Kosovo în jurul orei 23.00.
Luni, 21 noiembrie 2022, a avut loc o reuniune de urgență a Uniunii Europene cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić şi premierul Kosovo, Albin Kurti.
„Convoc mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs”, a scris în seara zilei de 20 noiembrie 2022, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
S-au întâlnit, au discutat, dar se pare că tensiunile nu s-au aplanat. Aseară, o coloană de un kilometru cu aproximativ 40 de mașini de poliție din Kosovo a fost sesizată că se îndrepta spre nord, a transmis presa sârbă.
De asemenea, pe drumul de la satul Dren la noua bază din satul Jasenovik, forțele speciale sunt prezente în mai multe locații.
Mobilizarea de forțe apare în contextul în care Kosovo și Serbia nu au ajuns la un acord la întâlnirea negociată de UE. Borell, șeful politicii externe a UE nu a reușit să aducă pacea, deși a avut întâlniri cu cei doi lideri. La sfârșitul întrevederii, el a declarat: „Am înaintat o propunere care ar fi putut evita această situație riscantă, pe care președintele Vucic a acceptat-o astăzi, dar premierul Kurti nu a făcut-o”.
Se precizează că atât Serbia, cât şi Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile.
Din anul 2012, Serbia are statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este „candidat potenţial”. Dar, din cauza disputei cu Pristina, în prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat, potrivit digi24.ro.