LIFESTYLE

Medicina pentru bebeluși. Când îți dai seama că este ora lor de culcare

Medicina pentru bebeluși. Când îți dai seama că este ora lor de culcare
www.doc.ro

Părinții care au bebeluși sunt învățați că atunci când își freacă ochii, este un semn că este pregătit pentru un pui de somn. Dar de ce își freacă bebelușii ochii când sunt obosiți? Ce declanșează acest comportament și ce scop are?

„Din nefericire, nu putem întreba un bebeluș exact de ce își freacă ochii”, a declarat pentru Dr. Rebecca Dudovitz, profesor asociat de pediatrie generală la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA.

Curiozități despre bebeluși

„Dar știm din experiența umană că oamenii au tendința de a se freca la ochi atunci când sunt obosiți și credem că ar putea avea legătură cu simpla senzație de disconfort pe care o ai atunci când mușchii oculari au lucrat din greu și este timpul pentru o pauză”, a spus Dudovitz.

La fel cum umerii tăi ar putea avea nevoie de un masaj după ce stai la birou toată ziua, mușchii care te ajută să te concentrezi la ochi se simt mai bine după ce îi freci. Bebelușii își petrec mult timp uitându-se fix la obiectele din mediul lor, iar ochii lor obosesc. De asemenea, privirea fixă usucă ochii și, având în vedere că bebelușii clipesc doar de câteva ori pe minut, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că și ochii lor devin uscați.

„Lacrimile nu sunt doar apă sărată, ci și mucus lângă suprafață, apă sărată la mijloc și un strat de ulei de la glandele meibomiene ale pleoapelor pentru a preveni evaporarea. Prin urmare, o lacrimă sănătoasă este un triplu strat. Acel tri-strat trebuie reînnoit și răspândit pe suprafață fără probleme prin clipit”, a declarat doctorul Robert W. Arnold, oftalmolog la Alaska Children’s Eye & Strabismus, pentru Live Science.

îngrijirea bebelușilor
www.superbebe.ro

De ce se freacă la ochi atunci când le este somn

Atunci când ne confruntăm cu o atenție vizuală prea intensă, nu clipim suficient. Și fără o clipitură suficientă, acel tri-strat se poate destrăma și poate lăsa pete uscate pe suprafața corneei, partea exterioară și transparentă a ochiului care acoperă irisul și pupila. Când se întâmplă acest lucru, frecarea ochilor poate fi doar un memento pentru a clipi mai mult.

„Acest lucru este similar cu respirația, al cărei ritm este, de obicei, automat și suficient. Cu toate acestea, atunci când suntem distrași sau obosiți, este posibil să nu respirăm des, sau suficient de adânc. Prin urmare, suspinăm. Frecarea ochilor la bebeluși poate fi asemănătoare suspinului pentru sănătatea globilor oculari”, a spus Arnold.

Totuși, frecarea ochilor nu este deosebit de bună pentru tine. Frecarea excesivă a ochilor poate duce la probleme de vedere. Un motiv frecvent citat pentru care te simți bine să te freci la ochi atunci când ești obosit este că reduce tensiunea arterială prin stimularea nervilor trigemen și vag, care merg de la creier la ochi și, respectiv, de la creier în tot corpul.

Curiozități despre bebeluși
www.itsybitsy.ro

„Frecarea ochilor la bebeluși poate fi asemănătoare suspinului pentru sănătatea globilor oculari”

La unele persoane, acest lucru poate reduce ritmul cardiac cu peste 20%, într-un fenomen cunoscut sub numele de reflex oculocardiac. Dar Arnold pune la îndoială acest raționament. „Nu există niciun motiv evident pentru care un copil să se simtă mai bine cu un ritm cardiac lent”, a spus el.

De fapt, reflexul oculocardiac poate avea rezultate amenințătoare pentru viață, inclusiv bradicardie – un ritm cardiac sub 60 de bătăi pe minut – și stop cardiac. „Nu credem că stimularea intenționată a reflexului oculocardiac este un motiv pentru care copiii își freacă ochii, dar ar putea fi un rezultat al frecării excesive a ochilor”, a spus Arnold.

Dar, cel mai probabil, bebelușii se freacă la ochi din aceleași motive pentru care o fac și adulții: ochii lor sunt obosiți și uscați și sunt pregătiți pentru un pui de somn.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele