Această rețetă de pască cu aluat pufos de cozonac va încânta toate papilele gustative, fără dar și poate. Se face foarte rapid, din ingrediente delicioase și sănătoase.
Pasca reprezintă un preparat dulce care este specific de Paște. Conform tradiției, nu trebuie să lipsească de pe masă în zilele de Paște. Puteți să faceți fie cu aluat, fie fără, însă eu cel mai mult prefer prima variantă. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși pe placul dumneavoastră, dar și a celor din jur. Spor la treabă!
Ingrediente pentru aluat
Ingrediente pentru pască
Într-un bol mai mic puneți drojdia, puțin lapte și puțin zahăr. Amestecați foarte bine și lăsați deoparte timp de 5-10 minute. Într-un bol mai mare puneți pentru început 300 grame de făină cernută de cel puțin două ori. În interior faceți o adâncitură, iar acolo turnați drojdia, zahărul, laptele, coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat sau esența de vanilie și gălbenușurile de ou frecate bine cu puțină sare. Amestecați foarte bine și apoi începeți a frământa cu mâna sau direct cu robotul de bucătărie.
Dacă mai trebuie făină, adăugați ulterior. Când este aluatul nelipicios, puneți untul la temperatura camerei și frământați foarte bine până când intră grăsimea în aluat. Lăsați să dospească. Între timp, ocupați-vă de umplutură. Brânza să fie grasă și scursă de zer. Într-un bol puneți brânza, smântâna grasă, minim 20% grăsime, ouăle, coaja rasă de lămâie, un praf de sare și stafide după gust dacă preferați, nu este obligatoriu.
Amestecați totul cu o lingură pentru a încorpora toate ingredientele. Nu uitați ca la final să adăugați și grișul pentru a absorbi umiditatea. După ce aluatul a dospit, mai frământați-l odată și împărțiți-l în două părți egale, una pentru bază, iar alta pentru bordură.
Întindeți prima parte în forma unui disc. Pentru bordură, faceți 2 șnururi lungi simple și împletiți-le. Tapetați fundul unei forme cu hârtie de copt. Puneți discul de aluat pentru bază și aveți grija ca s-o aranjați, astfel încât să stea lipită și de marginea formei. La final, puneți și coronița formată pentru bordură. Turnați umplutura, nivelați-o și transferați-o la cuptor pentru circa 30 de minute. Poftă bună!